Recensie: Mius op Stelten, Carl Decre, Chris Vandenberghe, Dirk Boulanger


Mius is een supercircusmuis die vele pesterijen van Poes, Uil en Vos moet ondergaan. Wanneer Poes een meesterlijk sluw plan bedenkt, lopen de spanningen zeer hoog op! Maar is Poes echt blij met het resultaat?

Het boek is een bonte verzameling van illustratietechnieken, waarbij er vooral wordt gewerkt met collagetechnieken van diverse materialen. De gebruikte materialen zijn echter zeer divers: papier, blik, gescheurd, geknipt: het geeft werkelijk een bijzondere sfeer aan dit boek mee. En eerlijk gezegd: daar moet je van houden. De sfeer is niet zo netjes en gelikt als de meeste kinderen gewend zijn, en het is niet direct een vormgeving die iedereen zal aanspreken. En dat is ontzettend jammer, want het verhaal is o, zo herkenbaar en zal een ware eye-opener zijn voor veel kinderen.

Waarom? Het is een muzikaal verhaal over jaloezie en verdraagzaamheid, maar ook over doorzetten en verzoenen. In het verhaal is Mius de circusmuis namelijk een bijzonder getalenteerde muis. Hierdoor krijgt hij alle aandacht van iedereen, en alle lof die daarbij hoort. En dat is natuurlijk lastig te verdragen: zo zijn er een aantal dieren die moeilijk om kunnen gaan met het succes van hun vriend Mius, en de lelijke jaloezie steekt zijn kop op. Wrede en snode plannen worden gesmeed, maar als ze uiteindelijk allemaal tot uitvoer worden gebracht blijkt Mius niet alleen getalenteerd te zijn, maar ook een ware doorzetter. Hij laat zich niet kisten, ondanks alle tegenslagen.

Aan de andere kant zijn de boze dieren zelf ook doorzetters: ze moeten en zullen Mius dwars zitten, kost wat kost. Niet helemaal de bedoeling van het verhaal natuurlijk, maar het moest even gezegd worden! Als alle kwade plannen ten uitvoer zijn gebracht, en alle lof nog steeds naar Mius toe gaat, komt Poes met het meest wrede plan van allemaal. Maar: opeens krijgt hij last van zijn geweten, en begint hij te twijfelen aan de ware toedracht van zijn acties. Kan hij het kwaad nog keren? Of is er niets meer aan te doen? En hoe kunnen ze het geschil oplossen? Een wonderlijk besluit zorgt voor een bijzondere oplossing, waar iedereen zich in kan vinden!

Dit prentenboek wordt geleverd met een cd, waarop Dimitri Leue, Warre Borgmans en Pieter Embrechts het verhaal vertellen en daarbij bovendien een aantal liedjes ten gehore brengen. De songteksten van deze liedjes staan achter in het boek vermeld, zodat je al snel mee kunt zingen. Let wel: in het boek staan geen verwijzingen naar de liedjes, en wordt het leesverhaal ook niet gevolgd: het blijkt hier om een echt losstaande cd te gaan, die gebaseerd is op het boek. Leuk voor in de auto, of voor kinderen om door het boek te bladeren en onderwijl door het boek te bladeren, hoewel dan niet duidelijk zal zijn waar het verhaal zich zal bevinden. Zie het echter als een losstaande luister-cd, en je hebt twee succesnummers in één enkele aankoop!

Mius op Stelten, Carl Decre, Chris Vandenberghe, Dirk Boulanger
Baeckens books, juni 2011, 32 pagina’s, gebonden
prijs: 28 euro. leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789054617495

Dit boek bij: Baeckens Books | BOL.com

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. griet organe avatar
    griet organe

    En vooral: ook voor de mama’s en papa’s humor om te lachen 🙂

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.