logo-liggend-wit-donkerblauw

Het meest indrukwekkende boek dat ik dit jaar gelezen heb: Mischling

mischlingSommige boeken zijn te bizar om zo maar aan je voorbij te laten gaan. Mischling is er zeker een van. Ook al heb je niets met de Tweede Wereldoorlog en lees je liever niets over de gruwelen die er zich hebben plaatsgevonden, dan nog moet je Mischling echt eens lezen. Want ja,  het speelt zich af op één van de meest vreselijke oorden die bekend zijn uit die periode: het concentratiekamp Auschwitz, waar mensen in de meest erbarmelijke omstandigheden aan het werk werden gezet.

Experiment

Wat wellicht minder bekend is, is dat de beruchte nazi-arts Mengele in het kamp Auschwitz actief is geweest. Hij heeft de meest verschrikkelijke experimenten uitgevoerd op de gevangenen van het kamp, zowel lichamelijk als geestelijk. Vooral tweelingen vormden een fascinatie voor hem, om wat voor reden dan ook. In het kamp werden tweelingen in een aparte barak bewaard, een barak die in het boek steevast de ‘dierentuin’ wordt genoemd. Aapjes kijken. De tweeling Stacha en Perle zijn een tweeling uit Polen, en wel een heel bijzondere. Ze hebben een Arisch uiterlijk, maar zijn tegelijkertijd joods. Daarmee zijn ze een Mischling, een bastaard. En trekken ze zonder meer de aandacht van Mengele.

Kinderlijke fantasie

Wat het boek zo indrukwekkend maakt, is niet alleen de omschrijving van de gebeurtenissen in het kamp. De wrede experimenten, de barre omstandigheden waarin de meisjes moesten leven, de verschrikkingen die Stacha en Perle hebben moeten aanschouwen. Nee, het meest indrukwekkende is eigenlijk hoe de fantasie van Stacha en Perle de loop neemt met de waarheid. Ze begeven zich allebei in een eigen wereld, waarin ze een geheel eigen positie creëren waarin ze zichzelf in leven weten te houden. Een ding is zeker: de band tussen de twee is onmiskenbaar aanwezig, de meisjes doen echt alles om elkaar te beschermen, hoe wreed de experimenten op henzelf uiteindelijk zijn.

Nooit vergeten

Wat wel belangrijk is om te weten: Mischling is geen waargebeurd verhaal – het is een interpretatie van een flink aantal verzamelde feiten door Affinity Konar, die al die feiten combineerde tot de levens van deze tweeling. Het is dan ook een echt ‘becoming of age’-verhaal geworden van twee meisjes in een concentratiekamp, dat hen op zo veel manieren zal tekenen. Origineel is overigens het tweede deel van het boek, wat zich afspeelt in de eerste weken na het eindevan de Tweede Wereldoorlog. Een periode waarin families verspreid worden over heel Europa, in een zoektocht naar elkaar. Ook voor Stacha en Perle is het een moment waarin ze op zoek gaan naar elkaar, al dan niet met de hulp van oude vrienden en nieuwe kameraden.

Conclusie over Mischling

Mischling is ontzettend indrukwekkend. Het vertelt het verhaal van een jonge tweeling die in het concentratiekamp Auschwitz onder ‘behandeling’ komt van dokter Mengele, de arts die genadeloze experimenten uitvoerde op de gevangenis. De wrede omstandigheden worden verbloemd door de levendige fantasie van de meisjes, wat het verhaal des te indrukwekkender en meeslepender maakt. Door: Score: Mischling krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Mischling, AW Bruna, 366 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789056725686. Prijs: 21.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Tanneke avatar
  Tanneke

  Dit boek heb ik ook mogen lezen. Indrukwekkend!

 2. Alyt van der Heide-Wijbenga avatar

  Wow echt ee indrukwekkend verhaal lijkt mij dit

 3. Sandy van der Kolk avatar

  Lijkt me inderdaad een indrukwekkend boek…


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.