logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Mindful omgaan met kinderangsten, Veronique Benoit en Berti Persoons

In dit boek maakt Panteleimon een gewaagde reis vanuit de middeleeuwen naar het jaar 2020. Best spannend, avontuurlijk, zelfs beangstigend. Dankzij mindfulness en de wijze raad van onder andere Vero de Kluizenaar slagen Panteleimon, Harlemoet de hofnar en zijn ouders erin om met niet-oordelende wijsheid en mededogen hun angsten te onderkennen, te accepteren en te overwinnen.

De verhalen die samen toch één geheel vormen, zijn opgebouwd rond de ‘normale’ kinderangsten. Die horen nu eenmaal bij elke ontwikkelingsfase. Toch kunnen deze angsten kinderen én opvoeders van slag brengen. Dit boek biedt jou en de kinderen niet enkel vele meditatieve vaardigheden aan, maar ook inzichten en tips uit andere psychologische stromingen.

Het boek richt zich tot kinderen van ca. 9 tot 12 jaar, maar ook tot ouders, leerkrachten en therapeuten die voor hen zorg dragen. Het veronderstelt een volgehouden engagement om dit boek SAMEN met de kinderen én in dialoog met hen te doorgronden.

Mindful omgaan met kinderangsten is een werkboek en informatieboek voor ouders/opvoeders en kinderen. Het boek is dan ook opgedeeld in twee stukken: een informatief deel voor de opvoeders, waarin verschillende angsten en angstpatronen in staan omschreven, en een werkboek, met verhalen en opdrachten voor kinderen. Het boek pretendeert niets te zijn dat het niet is: zo spreekt het over zichzelf enkel als hulpmiddel: voor het overkomen van echte angstpatronen geven ze zonder meer het advies hulp in te roepen van een professional.

Wat het boek wel doet is zowel de verzorgers als kinderen te helpen omgaan met ‘normale’ angsten, die horen bij bepaalde leeftijdsgroepen. Voor opvoeders is het zeer prettig deze in grote lijnen opgesomd te zien, zodat je een beetje kunt inspelen op de gebeurtenissen, en vormt het ook wel een geruststelling als je kind ergens mee zit. ‘Het hoort bij de leeftijd.’ Hierbij worden bovendien tips en suggesties gegeven over hoe je daar mee kunt omgaan, volgens het mindfulnes-principe: het heden en nu, bewust handelen. Dit alles geschied middels duidelijke tekst, maar ook de nodige grafiekjes en opsommingen, zodat je als opvoeder genoeg handvaten krijgt om je kind te begeleiden in het werkboekdeel.

Het tweede deel van het boek is het werkboek. Kinderen kunnen hier zelf mee aan de slag, hoewel het wel wat vreemd voelt om je kind ook de achterliggende theorie mee te geven. Het werkboek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken, waarin verhalen staan over Panteleimon, Harlemoet en zijn ouders, die middels allerlei avonturen te maken krijgen met problemen en angsten. Deze angsten worden overigens lang niet altijd omschreven als angsten, maar eerder als dingen die misgaan: zo slaag Panteleimon zich eens op zijn duim omdat hij niet goed oplette. Kan hij dan niet timmeren? Jawel, maar dan moet je wel opletten als je een slag wil maken! Op een dergelijke manier worden kinderen met de neus op de feiten gewezen en worden de angsten gerationaliseerd. Met vragen en opdrachten (ademhalingsoefeningen en zelfbewustwordingsoefeningen) worden kinderen vervolgens handvaten en hulpmiddelen gegeven om bewuster in het leven te staan en meer te kijken naar het nu.

Mindful omgaan met kinderangsten, Veronique Benoit en Berti Persoons
Acco , november 2011, 200 pagina’s, paperback.
Prijs: 32 euro. ISBN: 9789033485732


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.