logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De mijne is de beste, het stoofvleesboek


de-mijne-is-de-beste-het-stoofvleesboek

De Vlamingen hebben een vrij uniek gerecht, dat in bijna alle streken op een unieke wijze wordt bereid: Stoofvlees. In elk zichzelf respecterend frietkot vind je stoofvlees en bij elk familiefeest staat het er op het menu. Dat is toch bijna niet te geloven? Maar mooi is het wel. De Belg is ‘fier’ op zijn stoofpot, en vraag een willekeurige Belg naar het recept, en hij zal je verkondigen dat je het niet krijgt, maar dat het recept van hem hét ultieme stoofvleesrecept is. De mijne is de beste! Maar welke dat is? Van de Gentse stoverij van Louis Paul Boon tot de Nationale stoofvlees-frietdag van Jeroen Meus, dat stoofvlees een Belgische klassieker is mogen we gerust zeggen. En in dit boek komen een aantal Belgen aan het woord en delen hun ultieme stoofvleesrecept met jou. Da’s toch mooi?

Variatie

Ik vind het prachtig. Hoe zo’n schijnbaar eenvoudig gerecht als stoofvlees toch zo veel variaties mag krijgen. Ieder voegt namelijk andere ingrediënten toe en bereid het op zijn eigen unieke wijze. Met rundvlees en mosterd… maar zonder bier? Met rundvlees, mosterd, bruin bier… en varkensniertjes? Het eindresultaat verraadt de hand van de meester. In ‘De mijne is de beste – Hét stoofvleesboek’ verzamelden Filip, Carl en Luc twintig recepten voor stoofvlees. Van oerklassiek en oer-Vlaams tot postmodernistisch en exotisch.

Kookboek met verhalen

De mijn e is de beste is dan ook niet alleen een kookboek met stoofvleesrecepten, maar ook een kijk in de keuken en het leven van België. Ieder recept wordt namelijk ruim aan je voorgesteld, aan de hand van de kok die het met je deelt. De koks worden ruim aan je voorgesteld en wisselen nogal in afkomst. Van scoutingmeisjes tot ervaren chef-koks – ieder geeft er zijn eigen draai aan. De recepten zelf zijn kort en bondig verteld, en vergezeld van een bonte combinatie van kleurenfoto’s en zwart-witbeelden. En nu is het aan jou om te bepalen welk recept het beste is? En ga je voor rund, lam, paard, bieten of gebruik je liever een andere bron? Feit is wel dat je met De mijne is de beste écht een stukje Belgische traditie in handen hebt. Een heerlijk stuk traditie, waar ze nog lang over mogen discussiëren. Wij proeven wel.


Recensie over De mijne is de beste

CooleSuggesties topper

Een geweldig boek vol Vlaamse volkswijsheid en klassieke gerechten die generatie op generatie doorgaan. Dit is echt een boek voor (stoof)vleesliefhebbers!

Score: 9


Informatie

De mijne is de beste,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789022333044. Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.