De historische spektakelfilm Michiel de Ruyter speelt ongeveer halverwege de 17e eeuw. In die periode viert Nederland hoogtijdagen en gaat het de scheepvaart en de handel absoluut voor de wind. De goed georganiseerde VOC weet overal goede handel te drijven – al dan niet conform ethisch verantwoorde wijzen – en dat maakt de omringende landen behoorlijk jaloers.
Nederland is in die tijd één van de grootste zeevarende naties ter wereld. En dat is best knap voor zo’n klein landje, op wateren waar piraten zwerven en koopvaardijschepen bewapend met kanonnen moeten uitvaren. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is er een tweestrijd tussen diens zoon en Michiel de
Ruyter. De laatstgenoemde is echter de betere schipper en strateeg, en heeft de voorkeur als opvolger. Daar is natuurlijk niet iedereen even blij mee, de politiek zag liever weer een Tromp als bestevaer!
De hyperintelligente republikein Johan de Witt is als raadspensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, en probeert met man en macht alle neuzen dezelfde kant op te laten kijken. Dat wordt mooi zichtbaar in de raadsvergaderingen, waar de hooggeplaatste lieden bij elkaar komen om te discussiëren over de toekomst en de richting van de zeven provinciën. De tegenstanders van Johan de Witt proberen de onzekere, maar zeer ambitieuze jonge prins Willem III stadhouder te maken. De republikeinen is er alles aan gelegen dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen.
Intussen heeft Michiel, met steun van diens vrouw en kinderen, een mooi legertje opgericht. Een nieuwe vloot, gebouwd naar wensen van De Ruyter wordt gebouwd, hij traint zeelieden op als eerste ‘mariniers’ en bedenkt zelfs een vlaggensysteem, zodat de schepen onderling met elkaar kunnen communiveren. Met dergelijke ingenieuze strategieën weet De
Ruyter op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins.
Michiel de Ruyter laat op een heel indrukwekkende manier zien hoe de Nederlandse scheepvaart in elkaar stak, welke strijden er gestreden werden (zowel op het water als in de raadszaal) en hoe gekweld De Ruyter waarschijnlijk was door de verscheuring van Nederland. Een ongekend strateeg en visionair, door de hoge heren niet begrepen – of voelden zij zich aangevallen? De gebruikte filmtechnieken en omgevingen zijn geweldig vormgegeven. Dit is écht een meer dan indrukwekkende film over onze vaderlandse geschiedenis, waar veel grote namen onder de Nederlandse acteurs geloofwaardige rollen hebben neergezet. De enige die een beetje buiten de boot valt vanwege zijn gladde uiterlijk is Barry Atsma in de rol van Johan de Witt: hij is de enige zonder een ‘doorgeleefde kop’ die de andere acteurs zo kenmerkt. De film staat als versie voor 12+ en als versie voor 16+ op de dvd of blu-ray. De 12+ versie heeft wat bloederige en wrede scènes weggelaten.
Michiel de Ruyter,
A-Film
Tijdsduur: 151 minuten, Avonturenfilm.
Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray
Films koop je online bij:
Geschreven door Rianne
Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.