logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zal de neuspeuterende Merel de wereld kunnen redden van de ondergang? Recensie: Merel Jansen en het Einde der Tijden


Merel Jansen en het Einde der TijdenMerel Jansen, onze neuspeuterende piratenchick, heeft zich er helemaal bij neergelegd. Ze zal nooit meer terugkeren naar de normale mensenwereld, en blijven hangen in de toekomstwereld, waarbij dieren de macht hebben overgenomen en menselijke trekjes hebben gekregen. In het Einde der Tijden krijgt ze meteen een machtige opdracht in handen. Er is namelijk een document, waarin staat omschreven hoe de mensen aan hun eind zijn gekomen. En het gerucht gaat, dat wie dat document in handen heeft gekregen, zelf kan bepalen hoe hij die macht gebruikt. Misschien wel door een bepaalde diersoort te vermoorden?

Spannende zoektocht

Natuurlijk is zo’n zoektocht niet heel eenvoudig. Er zijn meer partijen op pad om die verloren pagina’s te bemachtigen. En die tegenstanders kunnen overal zijn. Het is dus de vraag wie je kunt vertrouwen, en wie niet. Merel en haar vrienden hebben het er dus niet gemakkelijk mee. Zeker niet als Pelf, de kettingrokende bok, gevangen wordt genomen en vermoord dreigt te worden. Op die manier wordt Merel flink onder druk gezet om samen met de sluiperige Sinistere Sus, en de ietwat dommige Boudewijn en Roderick het geheime document in handen te krijgen. En het liefst voor Van Kloof, de doortrapte gemenerik die op één of andere manier altijd zijn zin krijgt…

Wereldzee

Zoals echte piraten, varen ook onze helden veel op zee. Vergeten zeeën, maar ook heel gevaarlijke, waar ook hun vijanden vaak gebruik van maken. Merel Jansen mag dan wel een meisje zijn, de verhalen zijn zeker gevaarlijk en stoer. Ze heeft haar entersabel in ieder geval altijd bij de hand, en dankzij haar vrienden komt ze van het ene spannende avontuur in het andere terecht.

Conclusie over Merel Jansen en het Einde der Tijden

Stoere verhalen over piraten en gevechten – daar houden wij wel van. Merel Jansen en het Einde der Tijden past perfect in dit plaatje. Merel woont in een wereld die inmiddels grotendeels is vergaan. De mensen zijn allemaal weg, dieren hebben de macht overgenomen. De verteller, Will Mabbitt, heeft een briljante manier van schrijven die je scherp houdt. De spanning wordt namelijk regelmatig onderbroken door leuke opmerkingen, als hij zijn plek als verteller weer inneemt. De illustraties zijn geweldig, met leuke effecten in de tekst. Die voegen echt iets toe aan het verhaal en brengen de sfeer in beeld. Hoewel dit het derde deel is uit een reeks, kun je ‘m prima los lezen. Door: Score: Merel Jansen en het Einde der Tijden krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Merel Jansen en het Einde der tijden,
Illustrator: Ross Collins Kluitman, 304 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789020674354. Prijs: 14.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.