logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Mercedes Thompson 1: Onder de maan, Patricia Briggs

Mercedes Thompson 1 - Onder de maan Fans van een pittig stukje urban fantasy (fantasy die zich afspeelt in de normale wereld) zullen zeker smullen van deze nieuwe reeks, waarin de ‘loper’  Mercedes Thompson (Mercy voor vrienden) de hoofdrol speelt. Een Loper, om maar meteen een stukje uitleg te geven, is iemand die zonder problemen kan veranderen in een dier. Een coyote, in het geval van Mercy. Een gave die lijkt op dat van een weerwolf, maar toch beduidend anders is. In Onder de maan vertelt ze er alles over. Dit eerste deel van de Mercy Thompson-reeks is namelijk geschreven vanuit Mercy, als een soort vertelling of heel uitgebreid dagboek. Zo leer je Mercy kennen als eigenaresse van een garage, waar ze graag sleutelt aan oude Duitse wagens. Ze vertelt heel openlijk over de magische wereld waarin ze leeft, met lopers, vampieren, weerwolven en fae. Mercy is bevriend met verschillende personages uit deze magische groepen, die zo goed mogelijk verborgen willen blijven voor anderen. Haar leven is dus niet echt heel erg normaal, maar voor de buitenstaander is daar weinig van te merken. Dat verandert als er ineens een jonge weerwolf op haar stoep beland. Hij heeft geen idee wat er allemaal staat te gebeuren, maar het lijkt erop alsof iemand hem bewust weerwolf heeft gemaakt en hem onder de duim probeert te houden. Mercy besluit hem te helpen en vraagt daarbij de hulp van haar achterbuurman,de weerwolvenalfa Adam. En dat had ze beter niet kunnen dien, want al snel raken zowel Mercy als Adams roedel diep in de problemen… de situatie was iets gevaarlijker dan Mercy in eerste instantie had bedacht. Het boek is geweldig goed geschreven, vooral omdat je eigenlijk meteen een connectie voelt met Mercy. Ze is heel gewoon en vertelt over haar wereld alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Geloofwaardig, dus. Een klein puntje van kritiek is het feit dat je nu in Mercy’s wereld wordt gezogen, waardoor het soms net is alsof je een tweede of derde deel is van een reeks. Stukjes geschiedenis worden uitgelegd, banden worden opgehaald via flashbacks, maar komen soms wat traag over. Daardoor heb je het gevoel alsof je iets mist. Voordeel is wel dat er meteen een stukje diepgang is. Mercy vertelt haar verhaal met de nodige droge humor, sarcastische opmerkingen en heldere observaties. Hoewel er genoeg gebeurt duurt het even voor Onder de maan goed op stoom is. Tot die tijd leest het verhaal goed weg, met een mooie balans tussen actie, verwondering en een vleugje romantiek en verwarring.

Informatie

Mercedes Thompson – Onder de maan, Patricia Briggs uitgeverij De Fontein, 448 pagina’s, paperback. Prijs: 19,99 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789026138119

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.