Recensie: Menselijke gebreken voor gevorderden, Roos Vonk

Het lijkt zo gevoelig en authentiek: je gevoel volgen en niet over je grenzen gaan. Maar het ís vaak gewoon je zin doordrijven en in een klein beperkt wereldje blijven. In het verlangen naar eigenheid zijn we te veel met onszelf bezig, terwijl dat niet eens zelfkennis oplevert. Je wordt wijzer en vrijer door om je heen te kijken.Met haar scherpe en luchtige observaties, ondersteund door recent psychologisch onderzoek, haalt Roos Vonk onze illusies over onszelf een voor een onderuit. Hoe we in groepen beslissingen nemen waar niemand het in zn hart mee eens is, ook al menen we nog zo onafhankelijk te zijn. Hoe de passie verdwijnt in een goede relatie, en waarom het helpt als je een foute man hebt. Of bent. Waarom macht de creativiteit bevordert en denken aan seks juist niet. De lol van leedvermaak, en waarom meer verdienen dan anderen gelukkig maakt. Het domme onbewuste, dat per ongeluk plagiaat pleegt, ons verzoent met verkeerde keuzes, en onze misstappen verfraait zodat we er niets van leren.

Het boek is op een luchtige en losse manier geschreven, met veel herkenbare voorbeelden uit je omgeving en situaties die we kennen vanuit onze eigen leefwereld. Het is dan ook een feest van herkenning om al deze gebreken te plaatsen. Meestal bij jezelf, wat niet altijd even prettig is, zeker als je een aantal artikelen na elkaar leest (bah, wat ben ik een verschrikkelijk persoon!), maar al snel leer je het een en ander te relativeren, en weet je dat het allemaal zo erg nog niet is. Je bent wie je bent, en de gebreken die in het boek omschreven staan zullen door het gros van de mensen ook herkenbaar zijn. Nee, daar kun je beter het positieve van inzien, en lering trekken uit de wijze lessen van Roos. Met een aantal eenvoudige inzichten en openbaringen weet je dan ook wat je beperkingen zijn, wat je vervelenden eigenschappen zijn, en hoe je op een eenvoudige manier deze gewoontes kunt doorbreken om een leuker mens te worden. En bovendien kun je bepaalde tactieken gebruiken om ‘vervelende’ mensen iets bij te draaien, zodat je ze ook meteen even meehelpt. Prikkelend voor iedereen die meer inzicht wil in zijn eigen en andermans blinde vlekken en verborgen bedoelingen.

Prof.dr. Roos Vonk is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is zij freelance trainer, spreker en columnist. Eerder verscheen van haar: De eerste indruk en Egos en andere ongemakken.

Menselijke gebreken voor gevorderden, Roos Vonk
Scriptum, juni 2011, 199 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. ISBN: 9789055948185

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.