Dat vlees nodig is voor de menselijke ontwikkeling mag geen twijfel trekken. Er zijn genoeg alternatieven, maar in vlees zitten nu eenmaal bepaalde stoffen die je nodig hebt voor je ontwikkeling. Maar vlees eten heeft ook zijn keerzijde. Niet alleen voor je lichaam (afwisseling is een belangrijk aspect in je voeding) maar ook voor het mileu – de vleesindustrie zet daar namelijk een vervelende stempel op. Vandaar de campagne Meat free monday: één dag per week zonder vlees moet voor iedereen mogelijk zijn, aldus Paul McCartney, oprichter van het Meat Free Monday-principe. En dat hij daarin niet de enige is bewijst de lijst met recepten: o.a. Jamie Oliver, Giorgio Locatelli, Bryan Adams, Gwyneth Paltrow, Jeff Koons, Joanna Lumley, Kevin Spacey, Sheryl Crow en vele anderen leverden hun favoriete recepten en tips.
Weekmenu’s
Daarom vind je voor ieder seizoen een aantal weekmenu’s voor de maandagen van dat kwartaal. Daarin komen dan ook een flink aantal seizoensproducten terug, en dat is erg leuk. Per menu vind je een aantal recepten terug. Die hebben betrekking op het ontbijt, de lunch en het diner, maar ook snackmomenten en de desserts worden niet vergeten. Zo leer je vegetarische pizza’s maken, maar ook chocolate chip cookies, pannenkoeken, lekkere broodjes, ovenschotels, en nog veel, veel meer.
Vormgeving van het boek
Het boek is voorzien van smakelijke kleurenfoto’s, die wat rustiek van stijl zijn. De recepten zelf zijn in verhalende vorm opgeschreven. Je leest dus niet echt een duidelijk en overzichtelijk stappenplan. De grotere recepten zijn voorzien van een ignrediëntenlijstje, de kortere niet. Daarin zie je de ingrediënten vetgedrukt in de omschrijvende tekst. Dat is wel jammer, want daardoor gaat de overzichtelijkheid van het boek achteruit.
De gerechten zijn overheerlijk. De makers van het boek zijn in één ding zeker geslaagd: laten zien dat vegetarisch eten superlekker kan zijn, en dat je ook genoeg recepten hebt zonder rare vleesvervangende producten. Geen nep-hamburgers of frikandellen, gewoon eten zonder die lap op je bord. En… smullen maar!
Meat Free Monday, Paul McCartney
Fontaine, oktober 2012, 208 pagina’s, hardcover.
Prijs: 24,95 euro. ISBN: 9789059564190
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Laat een reactie achter