logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Maurice, Anne-Laure Van Neer

Maurice

In het duister ogende boek Maurice lees je mee met de 65-jarige Maurice. En naar jou toe wind hij er geen doekjes om: hij is een echte seriemoordenaar. Oh nee: zo mag je het niet noemen. Hij is een verlosser. Hij verlost de wereld van Alfa’s: dominante mensen die neerkijken op anderen. Mannen, om specifiek te zijn, want vrouwen en kinderen vermoord hij niet. Oh, en BMW-bezitters, maar dat blijkt vaak één en dezelfde soort mens te zijn.

Belofte

Het gaat echter mis als zijn moeder overlijd. Zij heeft altijd geweten van zijn geheime missie, en Maurice bijgestaan met woord en daad. Op het moment van haar overlijden laat ze hem een belangrijke belofte doen: het is klaar met het verlossen. Laat de jonge garde het maar oplossen! Maurice kan niet anders dan zijn moeder beloven dat hij niemand meer vermoord. Maar ja: zijn vrouw is onuitstaanbaar, met haar luide ademen. En dan komt zijn dochter met een walgelijke Alfa als vriendje… Dan wordt het toch wel knap lastig om die belofte waar te maken!

Regels buigen

In het begin van het boek probeert Maurice echt om zich aan zijn heilige belofte te houden. Hij is streng opgevoed en bijzonder trouw aan zijn moeder- en het principe van beloftes en hoffelijkheid. Hij probeert op alle mogelijke manieren om zich aan zijn beloftes te houden en toch afstand te nemen van de Alfa’s in deze wereld. Wat modder opgraven over het nieuwe vriendje van zijn dochter, bijvoorbeeld. Soms lijkt de makkelijke weg toch de meest vertrouwde weg te zijn. Het is dan ook de vraag hoe lang onze hoofdpersoon de vredelievende weg kan bewandelen, of wanneer hij weer toevlucht zoekt in het moorden…


Ga direct naar Maurice op BOL.com.

Recensie over Maurice

CooleSuggesties topper

Zwarte humor – zo zou je dit boek absoluut kunnen betitelen. Het is heerlijk openhartig geschreven, met herkenbare details in de gedachtekronkels van Maurice (hoewel hij het natuurlijk een stuk extremer doorvoert met moord tot gevolg) en een nuchterheid waar je bijna niet omheen kan. De hoffelijkheid waarmee hij de wereld benaderd is bijna bewonderingswaardig. Daarnaast blijft het spannend: hoe lang kan onze Maurice zich inhouden?

Score: 9


Informatie

Titel: Maurice
Auteur:
Uitgever: Kramat
Aantal pagina’s: 352
Type boek: Paperback
ISBN: 9789462420618
Prijs: 19.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.