logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Mathable Quattro, Wooky Entertainment


mathable box

Rekenen saai? Tja, dat kun je vinden. Niet iedereen is gecharmeerd van de methodes die ze op school aanreiken. Voor de één vormt het een echte uitdaging, de ander zit liever te dagdromen – er zit niet genoeg uitdaging in. Voor beide groepen kinderen is het spel Mathable Quattro geschikt, een snel kaartspel waarin het allemaal draait om rekenen en puzzelen.

De opzet is heel eenvoudig, net als bij de meeste succesvolle spellen. Je krijgt in totaal 108 kaarten, met daarop een getal. Iedere speler (vanaf 2 spelers) krijgt 7 kaarten, die ze niet aan de andere mogen laten zien. In het midden wordt een vierkant neergelegd van 2×2 kaarten. De cijfers die daarop staan moeten juist wél gezien worden. Aan de hand van die cijfers moeten de spelers nu sommen bedenken, met als uitkomst één van de kaarten die ze in hun hand hebben. Dus ligt er een 4 en een 20, dan kun je in totaal vier kaarten als oplossing bedenken: 16 (19-4), 24 (19+4), 80 (20×4) en 5 (20/4). Heb je één van die vier kaarten, en is het jouw beurt? Dan mag je de som vertellen en je kaart op de 20 of de 4 leggen. En voila er zijn weer nieuwe mogelijkheden! Zo leren kinderen spelenderwijs (snel)rekenen, en oplossingen zoeken voor wiskundige probleempjes.

mathable hand

Lukt het even niet om een som te maken? Geen man overboord. Je trekt dan twee kaarten. Eén daarvan leg je op een cijferkaart in het midden, de ander gaat naar je hand, als ‘strafkaart’. Je mag trouwens alleen horizontaal of verticaal sommen maken. Slechts 1 keer per ronde mag je schuin een som bedenken. De ronde is afgelopen als iemand alle kaarten op heeft. Succes!

Lees ook onze recensie over Mathable Deluxe

Mathable Quattro, Wooky Entertainment
Prijs: 5,99 euro. oktober 2012. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-6. Speltijd: ongeveer 30 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.