Recensie: Mars needs moms, Disney

Een lastige film, is mijn eerste reactie na het zien van de film. Als volwassene zeg ik: een schitterende film, zonder meer. Briljant om te zien hoe ver de techniek is gevorderd op het gebied van CGI, en de aftiteling toont ook hoe het komt dat de personages zo vloeiend lopen en de expressies zo natuurlijk overkomen: alles is letterlijk gedigitaliseerd van levende acteurs, zodat alle bewegingen live worden overgenomen tijdens het acteerspel, en camera’s nauwlettend iedere gezichtsspier observeren. Het is ook een buitengewoon lief en herkenbaar verhaal voor ouders: kinderen die niet altijd willen luisteren, woorden die beter niet gezegd zouden worden en kinderen die liever hun eigen gang gaan.

Waarom dan lastig? Nou: de leeftijdsindicatie is zes jaar. Nu zie ik die meestal als richtlijn, maar in dit geval zou ik hem misschien wel iets hoger willen inzetten. Waarom? Ten eerste: de moeder van het kind wordt gekidnapt door buitenaardse wezens. En meegenomen naar Mars. Toevallig dat het jongetje het zag en meegenomen werd door de raket, anders zou het ineens zijn moeder kwijt zijn! Ten tweede: de aliens (met name de leider ervan) is niet bepaald moeders mooiste. Eerlijk gezegd deed ze me wat aan E.T. denken, met enorme heupen. (De actieve marsbewoners blijken namelijk vrouwelijk te zijn, de mannen worden na geboorte bij het vuil gezet). Daarnaast gebeuren er nog een aantal dingen waarvan ik denk dat kinderen ze beter nog niet zouden zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heuse executieplaats, compleet met een silhouet van een verkoold lichaam op de muur? Of tot twee maal toe iemand die stikt omdat ze zonder zuurstofmasker komen te zitten? (hoewel ze weer tot leven worden gewekt, maar dat terzijde). Zo zitten er nog wel een paar elementen in de film waar ik voor een kinderfilm wat vraagtekens bij zet.

Voor oudere kinderen is het echter een briljante film. Ik denk dat vooral kinderen van acht of negen jaar zich helemaal kunnen identificeren met de hoofdpersoon, en ook het ‘grote kind’ dat op Mars leeft helemaal geweldig zullen vinden. Want er is eerder iemand als verstekeling meegegaan naar Mars: de beste jongen heeft er een geheel eigen koninkrijk op nagehouden, compleet met iedere gadget die een jongensbrein maar kan bedenken.

Daarnaast is er natuurlijk het hele moraal van een jongen die eerst tegen zijn moeder zegt dat hij liever moeder-loos is maar daar ontzettend spijt van krijgt. Op Mars doet hij er dan ook alles aan om het leven van zijn moeder te redden, samen met de hulp van George en Ki, een Mars-meisje dat helemaal fan is van de kleurige jaren ‘70 flower-power, die ze heeft leren kennen van de geheime collectie televisieprogramma’s die op Mars is verzameld. Bereid je voor op een leuke, rumoerige en spannende strijd op Mars, waar een kleine jongen vecht voor het leven van zijn moeder, en tegelijkertijd tussen neus en lippen door Mars red. Vet cool!

Mars needs moms, Disney

Tijdsduur: 84 minuten, Animatie.
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 16,95 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.