logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een man van goede wil, Nicholas Petrie

een-man-van-goede-wilVoor het verhaal van Een Man van Goede Wil echt begint, leer je iemand kennen die “De man in de zwarte canvas werkjas” wordt genoemd. Hij koopt mest in een lokale winkel, waarbij het duidelijk is dt de man hier duistere doelen mee heeft. Hij wil er een bom mee bouwen. De link wordt voorzichtig gelegd met Timothy McVeigh. Ondertussen reist oud-marinier Peter Ash naar de familie van Jimmy Johnson, een kameraad die zelfmoord heeft gepleegd. Hij wil het gezin helpen met wat achterstallig onderhoud. Tijdens het klussen stuit hij echter op een koffer, die vraagt om verder onderzoek. Maar of dat zo’n slim idee was…

Verantwoordelijkheidsgevoel

Wat opvalt aan Een man van Goede Wil, is dat Peter Ash vooral handelt naar een soort verantwoordelijkheidsgevoel, omdat Jimmy ooit onder zijn commando heeft gestreden. Peter houdt Jimmy’s weduwe voor dat zijn hulp voortvloeit uit een overheidsprogramma, waarin veteranen aan het werk wordt gehouden. Dat is natuurlijk niet zo, maar hij weet dat Dinah Johnson zijn hulp anders zou weigeren. Onder het huis ontdekt hij echter een mysterieuze koffer, die wordt bewaakt door een flinke pitbull. Na lang wachten en veel gekunstel weet Pete dichter bij het beest te komen, en door het boek heen worden ze zelfs maatjes. Leuke intermezzo’s in het stoere en ietwat duistere boek. Dat hij echter probeert uit te zoeken waarom die koffer vol geld explosieven onder het huis ligt is zonder Dinah’s medeweten. Zij lijkt de explosieven ook straal te negeren, en wil ook niets weten van het geld. En of het slim was van Peter om het te onderzoeken is ook de vraag…

Vreemdeling

Peter ontdekt terloops dat een man het huis van de familie Johnson in de gaten houdt, en wil meer weten over de man met het gezicht vol littekens. Tijdens het verblijf in huize Johnson heeft Pete regelmatig te kampen met wat ‘witte ruis’ in zijn hoofd. Een kwaal die hij aan de oorlog heeft overgehouden, en die hem flink kan hinderen. Ondertussen wordt duidelijk waar de man met de zwarte jas vandaan komt. Hij maakt deel uit van een groepje boze veteranen, die de grote banken een les wil leren. Dat niet de banken, maar de mensen de baas horen te zijn over het land en het leven.

Moraal

Je zou denken dat dit hele boek draait om Pete die moet leren omgaan met zijn oorlogsverleden en de kwaaltjes die hij er aan heeft overgehouden. Maar het groepje mannen legt de nadruk elders. Daaruit wordt een steek naar Amerika duidelijk, vooral in de manier waarop zij omgaan met hun veteranen. Ondanks de soms wat stoere omschrijving van situaties Een Man van Goede Wil een meelevend boek met spannende en vermakelijke scènes en een bijna politieke boodschap waarin Nicholas Petrie Amerika wil aanzetten tot een betere behandeling van de vele veteranen.

Conclusie over Een man van goede wil

Een spannend verhaal over het leven van Amerikaanse veteranen en een bijzonder ingewikkeld complot. De humor vind je in de kleine details, waaronder de forse pitbull. Door: Waardering: Een man van goede wil krijgt 4,6 van de 5 punten.

Informatie

Een man van goede wil, LS Amsterdam, 349 pagina’s, paperback.
Prijs: 19.99 euro. ISBN: 9789024573837


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.