logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Mama is anders, Heidi Vanrompay


9789044820157 mama is anders

De moeder van Quinten heeft een dissociatieve identiteitsstoornis. Daarbij kan ze soms van heel vrolijk naar heel depressief vervallen, en dagen haar bed niet uitkomen. Een lastig ziektebeeld, waar Quinten en zijn vader dagelijks mee geconfronteerd worden. Het meest vervelende is dat ze beiden machteloos staan tegen de interne strijd die Quintens moeder voert. In het begin van het verhaal komt de ziekte naar voren, als de kinderen in hun klas praten over hun ouders. Daarbij noemt Quinten “mijn mama is anders”, waarna hij probeert te omschrijven hoe zijn moeder zich gedraagt.

Als gevolg daarvan gaan kinderen natuurlijk vragen stellen, maar Quinten wordt er niet op aangekeken of geplaagd. Zijn vader krijgt te horen dat zijn zoon het er over heeft gehad in de klas, en neemt hem een stapje verder mee het proces in: ze gaan praten met de psychiater. Dat valt als twee druppels gelijk met een ziekenhuisopname van zijn moeder, die in een flink depressieve bui vervallen is. Daarbij vertelt de psychiater van zijn moeder hoe het er mee staat. Hij legt daarbij de link naar kastelen en verschillende kamers, ridders en de koningin van dat kasteel: zijn moeder zelf. Dat geeft Quinten weer wat handvatten om de situatie beter te begrijpen, om iets meer grip op de situatie te krijgen. Hoewel hij nooit grip op zijn moeder zal krijgen.

Mama is anders is een indrukwekkend boek over de dissociatieve identiteitsstoornis die Quintens moeder heeft. Het bespreekt niet alleen zijn moeder en haar ziektebeeld, maar ook de gezinssituatie: hoe gaat het er aan toe, waar houden ze allemaal rekening mee? Het boek is voorzien van praktische informatie, dat op een heldere manier is uitgelegd. Achter in het boek staat zakelijke informatie, geschikt voor ouders en opvoeders. De prenten zijn getekend met een zachte lijn, soms dun, soms dik. De kleuren zijn ontstaan door verschillende texturen: veelal zijn ze ingeschilderd, maar sommige elementen zijn verkregen door verschillende structuren, die doorlopen over de gehele vorm. De prenten krijgen daardoor een vervreemdend karakter. De tekenstijl is vlot en expressief, vooral in de gezichtsuitdrukkingen.

Mama is anders, Heidi Vanrompay
Clavis, oktober 2013, 26 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789044820157


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.