logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Malus, Marc de Bel

malus

Als Malus geboren wordt, is de hele familie Klokhuis dolblij. Maar jammer genoeg heeft Malus wat problemen met opgroeien: hij kan niet aarden, zodat hij niet volledig kan gaan bloeien en groeien. Hij vertikt het dan ook om groot te worden. Praten? Naar school? Hij lijkt nergens op zijn plek. Totdat zijn kat, Karma, een dikke appel op z’n kruin laat vallen. Recht op zijn fontanel! Dan blijkt dat hij wel heel bijzonder is: er groeit een appelboom uit z’n hoofd!

Malus is een heerlijk en fantasierijk boek, maar dat was wel duidelijk, over een jongetje dat niet op z’n plek wordt geboren in de wereld. Hij worstelt met zijn identiteit. Als hij dan uiteindelijk anders is, voelt hij zich helemaal geweldig. Die boom, die doet ’t ‘m! Het boek zit echter vol symboliek: van appels die vallen tot de vijf elfjes die hem bijstaan in het leven. De prenten zijn schitterend en zacht. Ze zijn cartoonesk, en lopen door over twee pagina’s. De tekst is in deze wat ondergeschikt hieraan geplaatst in de best mogelijke plaatsen. Niet heel erg hinderlijk, want de leesbaarheid heeft hier gelukkig niets onder de leiden. Daarbij zorgt het voor enorm grote platen, die een geniet zijn om naar te kijken. Het is namelijk nogal een bijzonder verhaal, met dito prenten!

Het boek is echter ook best een pittig verhaal, waar niet echt een dik moraal in zit. Het is best heftig om te zien dat Malus zo gepest wordt door de twee jongens, en dat hij daar letterlijk doodziek van wordt. Het is dan ook zeker geen verhaal voor jonge kinderen, of kinderen met een rijke fantasie. Je zou het kunnen voorlezen voor kinderen vanaf een jaar of zes, kinderen vanaf een jaar of 8 kunnen zelf aan de slag.

Malus, Marc de Bel
Manteau, 46 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789022319185


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.