logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Magnus Chase en de goden van Asgard – de hamer van Thor

9789000345472_fv_01_1

Mythologie is weer helemaal terug van weggeweest! Dankzij oude films over de Romeinen en de Grieken is er volop aandacht voor de oude culturen. Dat kunnen bekende culturen zijn, maar ook minder bekende verhalen komen langzaam weer naar boven drijven. Zoals die van de Noren. Dankzij films als Thor is weer volop aandacht voor deze oude verhalen. En dat is maar goed ook, want die verhalen zijn gewoon té spannend om niet te kennen. Magnus Chase wordt ook in de wereld van de Noorse mythologie ondergedompeld. Niet helemaal vrijwillig trouwens, maar wanneer hij door een bizar ongeluk sterft komt hij in de Noorse hemel terecht als Einheri, beschermer van de wereld. Vanuit dit Walhalla reist hij regelmatig naar de wereld om ‘m te redden van kwaadaardige Noorse goden en reuzen die onze wereld willen veroveren.

Magisch

Wat zo leuk is aan Magnus Chase en de goden van Asgard – De hamer van Thor is dat het je niet alleen meeneemt naar de wereld van de bekende goden (zoals Thor), maar dat je letterlijk wordt ondergedompeld in de diepere en minder bekende wereld van de Noorse mythologie. Zo heeft Magnus een Walkure als beschermer (een knorrige Moslima met een kort lontje), maar ook een bont gezelschap aan kameraden op die hij kan terugvallen. Daarbij zijn een modebewuste dwerg en een doofstomme elf wel zijn belangrijkste vrienden.

Betoverende vijand

Natuurlijk zijn er heel wat tegenstanders waar ze tegen moeten vechten. Veel slechteriken willen maar wat graag de Negen Werelden in hun macht krijgen. Een van de gevaarlijkste vijanden is de god Loki, de god van list en bedrog. Hoewel deze slechterik gevangen is met onbereikbare touwen waarbij slangengif continu in zijn gezicht druipt, is het toch continu bezig met het smeden van plannetjes. Die steken dan ook bijzonder vernuftig in elkaar! Loki heeft alle tijd om er goed over na te denken.

Bruidsschat

In Magnus Chase en de goden van Asgard – de hamer van Thor probeert Loki één van zijn halfdochters, Magnus’ Walkure Samira, te laten trouwen met de koning der Aardreuzen. Niet echt een prettig vooruitzicht voor Samira natuurlijk – wie wil er nou trouwen met een aardreus? – maar er is nog iets vreselijks aan de hand. Thor is namelijk zijn hamer kwijt. Die lijkt gestolen te zijn door de aardreuzen en wordt gebruikt als onderhandelingsmiddel voor de bruiloft. Als bruidsschat moet Samira een legendarisch magisch zwaard overhandigen, dat nooit bot kan worden… perfect om onbreekbare touwen mee door te snijden, nietwaar?

Bizar

Ondanks al die vreemde verwikkelingen in het verhaal moet ik wel opmerken dat het verhaal helemaal niet zo stoffig is als je zou verwachten bij mythologische verhalen. Het hele Noorse godenrijk is behoorlijk opgepimpt en naar de tegenwoordige tijd getrokken, waarbij de goden echt bizarre wezens zijn geworden. Zo is Thor bijvoorbeeld ontzettend ijdel en televisieverslaafd. Via zijn hamer kijkt hij de ene serie naar de andere – en dat kan nu dus niet. Daarbij heeft hij twee rare bokken als hulpjes. die ontzettend sarcastisch zijn. De droge opmerkingen van Magnus maken het verhaal helemaal compleet en om je vingers bij af te likken. Lees ook onze recensie over Magnus Chase en het vervloekte zwaard.


Recensie over Magnus Chase en de goden van Asgard

CooleSuggesties topper

Magnus Chase en de goden van Asgard is echt een briljant boek. Het laat je op een leuke manier kennismaken met de Noorse mythologie, maar is daarnaast zo gek als een deur. Echt. Niemand is echt serieus, iedereen heeft wel rare trekjes. Maar dan niet in het absurde – de goden zijn gewoon een beetje doorgedraaid door al die eeuwen god-zijn. Logisch, toch? Daarnaast is het verhaal super spannend, verrassend en zit het vol slimme wendingen. Op de namen van goden en Noorse termen na is het ontzettend vlot en grappig geschreven.

Score: 10


Informatie

Informatie

Magnus Chase en de goden van Asgard – de Hamer van Thor,
Illustrator:
Uitgever: Van Goor, 429 pagina’s, paperback.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789000345472. Prijs: 18.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.