logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Koken en bakken als een pro? Laat je helpen voor de Magimix Cook Expert

magimix cook expert in keuken

Koken en bakken is te gek. Of je nu jong bent of oud, het blijft magisch om van die eenvoudige ingrediënten, die vaak gewoon in de natuur voorkomen, heerlijke gerechten te maken. Wij mogen hier graag in de keuken staan. Regelmatig proberen we nieuwe recepten uit, maar proberen ook een mooie verzameling favorieten aan te leggen en ze telkens te verbeteren. Sommige recepten blijven echter lastig. Niet alleen omdat ze per se moeilijk zijn, maar soms ook gewoon bewerkelijk. Gelukkig mochten we de afgelopen maanden genieten van een professionele hulp: de Magimix Cook Expert. Een expert in de keuken dus, binnen handbereik.

De machine in vogelvlucht

De Magimix Cook Expert is eenvoudig te omschrijven: het is een combinatie tussen de Magimix 3200XL Keukenmachine en een grote RVS mengkom die verwarmd kan worden. Met een mixer-element erin. Het geheel wordt aangestuurd door een flinke voet. In die voet zit dus het draaideel voor de keukenmachine en het mixerdeel in de RVS mengkom, een inductieplaatje en een kleine computer die je kunt gebruiken om een aantal vooraf ingestelde programma’s te laten draaien of de keukenmachine zelf in te stellen. Daarbij moet je denken aan drie elementen: snelheid van de menghaak, de temperatuur en de tijd. En ja, de menghaak kun je stil laten staan, en de temperatuur kan gewoon op nul graden blijven. Als je dat wil. Over het deel van de keukenmachine vertel ik niets over, daarvoor kun je ook de recensie over de Magimix 3200XL lezen.

Makkelijk koken

Vooral dankzij de rvs mengkom met de kneedhaak heb je een wereld van mogelijkheden ter beschikking. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een romige soep: je doet alle ingrediënten in de mengkom, stelt hem in op het programma ‘romige soep’ en jouw werk zit er op. Nu is het alleen nog maar wachten tot de Magimix Cook Expert klaar is! Zo kun je bijvoorbeeld ook een heldere soep maken (daarbij blijft de kneedhaak stil), maar ook bijvoorbeeld hutspot, risotto of stoofpotten. Dankzij de opening boven op het deksel kun je de inhoud laten inkoken of extra ingrediënten toevoegen.

Bakken als een expert

Wat pas echt gaaf is (maar dat kan ook aan mij liggen) is dat je patisserie-skills tot grote hoogtes zullen stijgen. Banketbakkersroom maak je in een handomdraai, maar wat dacht je van Italiaans schuim, dat je onder een temperatuur van ongeveer 60 graden opkookt, soezendeeg laat kneden of brooddeeg door elkaar draait? Dan dat laatste vind ik overigens wel jammer dat de Cook Expert geen functie heeft om het deeg goed te laten rijzen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om de kom op een slordige dertig graden te houden? Een gemiste kans, al zeg ik het zelf. Maar zelf die temperatuur instellen doet wonderen.

Keerzijde

De Magimix Cook Expert is een geweldig apparaat. Het apparaat is heel intuïtief in gebruik. Dankzij het meegeleverde kookboek of de Cook Expert-app heb je meteen een flink aantal recepten ter beschikking die praktisch en goed uitvoerbaar zijn. Hoe makkelijk is het? Mijn achtjarige zoon heeft in zijn eentje een flinke schaal brownies gemaakt (waarbij de Cook Expert netjes de chocolade voor hem heeft gesmolten en alles heeft gemengd) en zelfs een citroen-schuimtaart heeft gebakken met Italiaans schuim. Om je vingers bij af te likken! Een nadeeltje heeft het wel: nu is hij zwaar teleurgesteld in zijn eigen kunnen… zelf citroenchutney maken en op een vuurtje schuim kloppen is toch best lastig!

Schoonmaken

Een ander nadeeltje van de Magimix Cook Expert (maar nu echt) is de rvs mengkom met de kneedhaak. Die haak maak je met een eenvoudige handeling los uit de kom, daarvoor moet je de kneedhaak aan de bovenkant en de onderkant van de kom uit elkaar draaien. En dat is best zwaar, de kom is flink groot. Dat vergt dus wat oefening. Een ander nadeel van de kookfunctie is dat er best snel aangekoekte delen onder in de kom zitten. Het is geen onbekend probleem (je krijgt er zelfs een rvs krabber bij) maar iedere keer schrobben en krabben om het onderste rondje schoon te maken zorgt wel voor een bepaalde drempel om hem te gebruiken voor de kookfunctie: bij ons werd hij dan ook het meeste gebruikt voor de patisserie-functies. Maar: ieder zijn ding, het gemak van het koken is ook wat waard.

Ga direct naar Magimix Cook Expert op BOL.com.


Recensie over Magimix Cook Expert

CooleSuggesties topper

De Magimix Cook Expert is echt een geweldig en veelzijdig apparaat. Je kunt er voor kiezen om er de standaard keukenmachine op de schakelen van de 3200XL, maar hij komt pas echt tot zijn recht met de grote RVS kom met kneedhaak. Daarmee kun je zelfs koken! Het apparaat werkt bijzonder intuïtief, maar het schoonmaken is wel een dingetje.

Score: 9.5


Informatie

Cook Expert, Magimix
Meer weten?
Prijs: 1199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.