Recensie: Mag ik hem ruilen? Rien broere en Riske Lemmens

De mama van Kim is al jaren weduwe. Kim kan zich niets meer van haar vader herinneren. Maar ze heeft veel over hem nagedacht. Ergens in haar hoofd leeft hij, als een gedachtevader. Wanneer Kim een telefoongesprek van haar mama afluistert, denk ze dat die een nieuwe man wil. Geen nieuwe papa, maar wel een man om af en toe mee te praten of uit te gaan. Kim besluit om haar mama te verrassen met een speciaal verjaardagscadeau.

Een heerlijk humoristisch verhaal over een inventief meisje. In dezelfde reeks: De Verlegenstraat, IJskonijn en Heksengeheim. In elk boek refereert de hoofdfiguur aan één van de tien axen van de axenroos. Een axenroos is een tienpuntige bloem, waarbij iedere punt staat voor een karaktertrek. Kim staat voor de leider.

In Mag ik hem ruilen gaat het allemaal over de lieve Kim, die haar moeder aan de telefoon hoort praten. Zij vangt iets op over mannen en geen tijd hebben om uit te gaan, en Kim onderneemt actie. Maar wat? Waar haal je zo snel een man vandaan? Een aantal plannen ontstaan in Kims hoofd, maar niet allen blijjken ze even goed uitvoerbaar. Als ze tenslotte toch uitgevoerd worden blijkt ze een bont gezelschap aan te trekken: is dat wel helemaal mama’s bedoeling?Het boek is heerlijk geschreven, in makkelijke en begrijpelijke taal. Om de paar bladzijdes tref je een mooie expressieve prent aan in zwartwit, waarbij gevoelens en gedachten duidelijk naar voren komen. Kinderen zullen smullen van de grappige avonturen en wendingen die het verhaal maakt, en net als Kim verbaasd zijn over de reacties van volwassenen en oudere kinderen. Want ook in het boek blijven sommige zaken onbeantwoord. Waarom praat Babet bijvoorbeeld zo raar, na het feestavondje? Zo zijn er nog een paar dingen die misschien net iets boven de pet van kinderen gaan, maar waar zeker over gesproken mag worden. Een superleuk boek, ondanks de wat zware ondertoon van het gemis van een vader en partner voor Kims moeder.

Mag ik hem ruilen? Rien broere en Riske Lemmens
Eenhoorn, oktober 2011, 96 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789058387349

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.