logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Machtsovername, Vince Flynn

machtsovernameVince Flynn schreef dit boek al in 1999, in het Engels (uiteraard – ’t is een Amerikaan). In dit dikke boek, dat in het Nederlands vertaald is als Machtsovername, leef je mee met een lange gijzelneming van niemand minder dan de Amerikaanse president. Daarbij keert Vince Flynn het Witte Huis letterlijk binnenstebuiten, met jou in zijn kielzog. Dat, vermengd met de hele gijzelingssituatie, maakt het een ontzettend spannend boek.

Machtsovername

In deze politieke thriller worden terroristen, heldhaftige commando’s en een fikse dosis geheim agenten met elkaar vermengd tot ze in een knallende finale allemaal bij elkaar komen en de plotten worden ontrafeld. De schurken worden geleid door Rafique Aziz, een Arabier die het Witte Huis overneemt door hét zwakke punt van de Amerikaanse regering uit te buiten. Hij deed zich voor als een rijke sponsor voor de volgende verkiezingscampagne en werd met open armen binnengehaald. Geld is macht!

Vluchtroute

President Robert Hayes weet een moment voor het bloedbad in zijn bunker te vluchten, maar de terrorist Aziz heeft zo’n 100 gijzelaars in zijn macht. Aziz sluit het Witte Huis hermetisch af en begint met het uitwerken van zijn plan. Hij noemt zijn eisen en wacht rustig af tot die zijn ingewilligd – met één dode gijzelnemer per uur als wachtgeld. Op het moment dat de president zonder communicatiemiddelen in zijn Safe Room zit en de machtsbeluste vice president Sherman Baxter het  voor het zeggen heeft, besluiten het Pentagon en de CIA hun geheime wapen in te zetten: de commando Mitch Rapp.

Sluiproute

Rapp weet via een ventilatiekanaal binnen te dringen in het Witte Huis en hun plannen langzaam maar zeker te verstoren. Stuk voor stuk vallen de terroristen, wat de spanning en de druk flink opvoert. Op het moment dat Aziz de bunker probeert open te breken, moet Rapp de hulptroepen inschakelen. De omschrijven van het Witte Huis zijn hierbij echt verbluffend. Je vraagt je bijna af of al die geheime doorgangen, verborgen kamers en boobietrap-achtige mechanieken echt bestaan.

Conclusie over Machtsovername

Vince Flynn heeft met het boek Machtsovername een spannende titel geschreven, die zo maar in de nieuwe lijn James Bond-films zou passen. De meedogenloze Mitch Rapp stort zich hierin op het Witte Huis, maar wordt gehinderd door de politieke spelletjes die boven zijn hoofd worden gespeeld. Rapp laat hierbij echter zien waarom juist hij wordt gekozen: hij is prima in staat zijn eigen plan te trekken. En doet dat met verve! Door: Score: Machtsovername krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Machtsovername, Uitgeverij Karakter, 493 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789045210490. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.