Recensie: Maar waar, beer? Sophy Henn


Maar waar, beer?

In een huis daar woont een beer. Allemaal leuk en gezellig, maar kleine beertjes worden groot. Te groot voor een mensenhuis. Dat vind zelfs het jongetje dat zo’n dikke vriendjes is met de grote, vriendelijke beer. Samen gaan ze dan ook op zoek naar een nieuw huis voor Beer. Maar waar, beer? Telkens weer vinden ze andere plekjes waar beer zou kunnen wonen. Maar op al die plekjes is wel iets aan te merken. Dan gaan we weer, beer, is de vaste zin die het jongetje zegt als Beer een minpuntje heeft gevonden.

Zo makkelijk gaat het dus, omgaan met teleurstellingen. Beer en het jongetje zien gelukkig wel dat het echt niet meer kan, zo’n grote beer in huis, en reizen de hele wereld over op zoek naar een geschikte plek. Bossen, boomhutten, dierentuinen, geen enkel plekje spreekt beer aan. Tot het jongetje op een gegeven moment een briljant idee krijgt. Waarom had hij niet eerder aan die plek gedacht? Daar is Beer helemaal in zijn element. Kun jij al raden waar dat geweest kan zijn?

Maar waar, beer? is een erg leuk boek vol herhalingen en structuur – precies waar kinderen vaak behoefte aan hebben. Bovendien kun je lekker veel emotie in de stem leggen bij het voorlezen. Wat zou de beer zijn: teleurgesteld, gefrustreerd? Allemaal mogelijkheden die je kunt laten horen, maar ook kunt laten zien in het boek. De illustraties zijn eenvoudig en strak gerekend, waarbij schaduwen en de lijnen op de beer juist weer met een soort krijt zijn getekend. Daardoor doen ze zacht en aaibaar aan. Een klein nadeeltje was de plaatsing van de tekst – op sommige pagina’s staat de zwarte tekst op donkergrijze of donker gekleurde pagina’s. In een schemerige situatie is dat niet voor iedereen makkelijk te lezen. Gelukkig heeft het boek een happy end. Maar waar, beer? Nou, dáár, dus!

Informatie

Maar waar, beer? Sophy Henn

Illustrator: Sophy Henn
van Goor uitgevers, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,99 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789000345885

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.