logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Live by night, Warner Bros

Live by night

Live By Night is een maffiafilm zoals je hem nog niet hebt gezien. Het is een romantische vertoning van het leven in de jaren dertig van vorig jaar, toen er een halt werd toegeroepen aan de verkoop van alcohol. De criminaliteit rondom het illegaal stoken en distribueren schoot omhoog. Hele bendes gingen tegen elkaar op om geheime speakeasy’s op te zetten en van hun concurrenten te ontfrutselen. Deze illegale cafés waren letterlijk het gesprek van de dag. En onze anti-held, Joe Coughlin, speelt een belangrijke rol in dat spelletje.

Maffia met een klein hartje

Je moet weten dat Joe de zoon is van een politie-commissaris. Een belangrijke plek om te vervullen, en geen eenvoudige. Vader en zoon botsen dan ook met regelmaat over hun verschillende beroepen. En toch: hoewel Joe een crimineel is, blijft hij netjes. Hij moord niet en wil ook niemand kwaad doen. Hij wil gewoon dat goederen en geld op zijn verzoek van eigenaar wisselen. Dat lijkt allemaal best goed te gaan, tot hij verliefd wordt op de dochter van de Ierse maffiabaas. Ze krijgen een relatie, maar lang kan het natuurlijk niet goed gaan. Hun affaire komt aan het licht, met alle gevolgen van dien. Joe komt door stom toeval niet aan het eind, maar in het gevang. Na een paar jaar wordt hij vrijgelaten en zint op wraak.

Italië vs Ierland

Joe meld zich bij de Italiaanse maffiabaas. Die geeft hem een mooie klus: het opzetten en nieuw leven inblazen van zijn praktijken in Tampa. Door zijn stoere voorkomen, dreigementen en besluitvaardigheid weet Joe het hele gebied in handen te krijgen. Ze handelen en smokkelen in vrede, geholpen door een paar Cubanen die graag hun rum aan de man brengen. Joe wordt opnieuw verliefd en maakt nieuwe vrienden en vijanden. De vraag is: hoe lang zal het Joe lukken om ook hier schone handen te houden? Zeker wanneer er een flinke tegenspraak komt tegen het nieuw op te richten casino en ook de KKK een graantje wil meepikken van het succes van Joe…

Conclusie over Live by Night

Als je kijkt naar de categorie maffiafilms, is Live By Night waarschijnlijk een van de bravere films. Ben Affleck is natuurlijk een pretty face, die met moeite een stoere jongen neerzet. Het lukt hem echter wel om geloofwaardig te blijven en te doen geloven dat je ook met weinig geweld een misdaadimperium kan neerzetten. Netjes verfilmd, mooie omgevingen en een solide (maar soms wat traag) verhaal.
Door: CooleSuggesties
Score: Live by Night krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Live By NightWarner Bros

Tijdsduur: 02:08, misdaad.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.