logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Little Nightmares, PS4


little nightmaresLittle Nightmares is een spel dat misschien wel één van de meest creepy games is van de afgelopen jaren. Niet vanwege felle actie of brute zombies, maar de hele sfeer laat je meer dan eens rillen. Het is echt een spel dat je op het puntje van je stoel laat schuiven tijdens het gamen, waarbij je de hele tijd gespannen vastklampt aan je controller. Hoe bizar het spel ook is – ik vond het maar moeilijk om de controller weg te leggen.

Indie game

Als je heel eerlijk kijkt, doet Little Nightmares heel erg veel denken aan één van de vele indie-games, die kleine ontwikkelaars op de markt zetten als cool project. Toch heeft dit spel een unieke sfeer. De Tim-Burton-achtige stijl is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar de hele creepy atmosfeer van een klein kind (een meisje?) in een grote gele regenjas in een verlaten schip vol enge monsters zorgt voor een sluimerend gevoel van gevaar. Op dat vlak ontstijgt Little Nightmares de indie-games zonder enige twijfel.

Eenvoudige spanning

Little Nightmares is een spel waarbij je het meisje in haar gele regenjas veilig moet zien te bewegen. Daarbij heb je enkel de omgeving als redmiddel. En een aansteker. Het is dan ook echt een sluipspel vol afleiding en puzzeltjes die je moet oplossen om een veilig heenkomen te zoeken van de groteske wezens die op het oude schommelende schip ronddolen. Let er echter wel op dat je niet te achterdochtig en paranoïde wordt, anders wordt het spel knap lastig om te spelen! Al die gevaren die je niet ziet zijn in dit spel minstens zo eng als de gevaren die je laten opschrikken uit je stoel.

Puzzels

Hoewel het grootste deel van het spel draait om sluipen en ontwijken, zitten er ook een aantal lastige puzzels in verwerkt. Die puzzels maken het misschien een tikje frustrerend om te spelen, maar tegelijkertijd halen ze de sleur wel uit het spel: veel handelingen zullen je anders namelijk een beetje gaan vervelen (stoelen zoeken om lichtschakelaars om te zetten, bijvoorbeeld). Op zo’n moment is de lastige uitdaging een welkome aanvulling.


Recensie over Little Nightmares

Dankzij de vervormde weergave van vertrouwde beelden (zoals een keuken of een slaapkamer) weet Little Nightmares een bizar eng nachtmerriebeeld neer te zetten. Omdat iedere omgeving heel mager verlicht is wordt deze nog enger en gevaarlijker – je zult uit alle macht proberen uit de klauwen van de schepsels te blijven. Bijzonder spannend, hoewel niet erg actie-vol.

Score: 7


Info

Little Nightmares, Namco Bandai
PS4, XBOX One, puzzel.
Prijs: 25 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.