logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Life laat zien dat er schattig uitzien niet altijd schattig is


LIfeIn de film Life ga je mee naar het ISS: het International Space Station, dat in een baan rondom de aarde zweeft. Ze vangen een defecte capsule op die na een aantal jaren reizen op terugweg naar Aarde is. In deze satelliet zitten bodemmonsters van Mars. Wellicht kan daaruit afgeleid worden of er ooit leven is geweest om deze rode planeet. Nadat ze de bodemmonsters hebben ontvangen, gaat het zeskoppige team vol overgave op onderzoek uit. Het is een welkome afwisseling op hun dagelijkse beslommeringen!

Schattig

Al snel ontdekt één van de wetenschappers aan boord dat er een levende cel in de bodemmonsters zit. Of, nou ja – organisch materiaal. De wetenschapper denkt echter dat er nog leven in zit en besluit er mee te gaan experimenteren in een speciale container. Dat lukt, wonder boven wonder, en al snel lijkt het erop dat het eencellige organisme zichzelf flink ontwikkeld naar een groter exemplaar. Het schattige schepseltje blijkt bovendien erg nieuwsgierig te zijn naar alles om hem heen. Al snel krijgt het een naam: Calvin. Het schepseltje heeft de hele bemanning al voor zich gewonnen, en ook op aarde volgen ze de ontwikkelingen van het kleine, schattige schepseltje. Tot het op een gegeven moment door een ongelukje in een soort stand-by stand bevind. Tijdens de reaminatiepogingen gaat het mis: Calvin besluit dat het genoeg is geweest en dat hij graag sterker wordt. Hij ontsnapt!

Groeien

Calvin moet snel groter worden. Dat doet hij – natuurlijk – door goed te eten. Maar ja: heel veel voedsel is er niet. En dus vergrijpt hij zich aan de bemanningsleden. Eén voor één vallen ze ten slachtoffer aan de octopus-achtige Calvin, die alsmaar groter en sterker wordt. En daarmee ook telkens slimmer en sluwer… Een geduchte tegenstander voor de inwoners van het ISS. Life is dan ook een spannende SF-thriller die erg lijkt op Alien, maar dan op een ander niveau.

Conclusie over Life

Hoewel Life erg lijkt op Alien, zijn er natuurlijk een aantal verschillen aan te wijzen – denk aan de manier waarop Calvin zich ontwikkeld, maar ook hoe het tot leven wordt gewekt. De bemanningsleden zijn zeer gespannen en zoeken naarstig naar een manier om Calvin te verdelgen. De vraag is echter: zal ze dat lukken? De film is knap verfilmd en uitgewerkt, het verhaal steekt goed in elkaar en heeft een bizar spannende ontknoping. Door: Score: Life krijgt 8 van de 10 punten.