logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Leven met hooggevoelige kinderen, Susan Marletta-Hart


9789025901714 leven met hooggevoelige kinderen

Volgens Susan Marletta-Hart is 1 op de 5 kinderen hooggevoelig. Dat houdt heel kort en eenvoudig in dat ze bijzonder fel reageren op zintuiglijke kenmerken. Ze vinden geluiden snel te hard, kleding kriebelen, eten vies voelen, gevoelig voor geuren, en ga zo maar door. Of juist één van die kenmerken. 1 op de 5, da’s best een hoog percentage. Susan merkt ook op dat de samenleving daar nog helemaal niet zo goed op reageert.

In Leven met hooggevoelige kinderen lees je in het begin wat hooggevoeligheid nu precies is, en hoe je deze eigenschap herkend bij mensen. Daarna gaat ze in op het dagelijkse leven. Hoe kun je omgaan met hooggevoelige kinderen, en dan in het bijzonder als jouw kinderen hooggevoelig zijn? Dat doet ze naar aanleiding van ervaringen, vragen en verhalen van ouders met hooggevoelige kinderen. Die verhalen zijn soms extremen, soms heel herkenbaar. Susan haakt hier vervolgens op in met een stukje tekst en uitleg, en een oplossing voor die specifieke situatie. Doordat er veel verschillende ervaringen zijn genoemd, weet je één ding: je bent niet alleen met hooggevoelige kinderen (of je eigen hooggevoeligheid). Dat is al een geruststelling natuurlijk.

Het zijn bijzonder veel ervaringen die worden genoemd. Soms lijkt Susan wel een beetje te vervallen in een vraag-en-antwoordrubriek van je favoriete roddelblaadje. Bovendien zijn de tips van Susan wel altijd relevant. Je leert bovendien dat er heel veel vormen van hooggevoeligheid zijn. Zo kun je andere kinderen met (een andere vorm van) hooggevoeligheid ook op een betere en respectvolle manier benaderen. Tenslotte geeft Susan 26 oefeningen en meditaties waar je alleen maar profijt van kunt hebben, zoals ‘Wees luid’. visualiseer een schild’ en geeft ze concrete tips voor ouders en opvoeders. Leven met hooggevoelige kinderen is eenvoudig geschreven, en compacte, hapklare stukken tekst. Door het wisselvallige karakter van de tekst (korte stukjes) is het bovendien zo gepakt om even kort door te lezen.

Leven met hooggevoelige kinderen, Susan Marletta-Hart
uitgeverij Ten Have, augustus 2013, 224 pagina’s, paperback.
Prijs: 18,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789025901714


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.