logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Leve Boerenliefde

leve boerenliefde

Leve Boerenliefde is een (fictief) televisieprogramma, waarin boeren op zoek gaan naar een partner om hun leven mee te delen. Het programma reist het hele land door, en probeert via liveshows geld te verdienen. Dat lukt steeds minder goed, wat de heethoofdige productieleider niet helemaal weet te waarderen. In het begin van de film zie je het hele mediacircus hun stand opbouwen in een klein dorpje.

En in dat dorpje woont onze boer, Jelte. Hij is boer in hart en nieren, die zijn mening niet altijd onder stoelen of banken steekt. Zo leegde hij de inhoud van zijn gierwagen over een stel politici om zijn ongenoegen over de nieuwe mestregels te uiten. Sinds dat incident is hij geen vriendjes meer met zowel de gemeente als de provincie. En die hebben hem nu eindelijk tuk, in samenwerking met de televisiemakers. Boer Jelte heeft namelijk een windmolen in gebruik, en die stoort met de satelietontvangst die het televisieteam nodig heeft. Gelukkig heeft het team toestemming gevraagd bij de gemeente: de toren hóeft niet per se aan. Maar de provincie vind van wel. Wat moet Jelte nu doen: de molen uitzetten, zoals hem wordt opgedragen door de gemeente, of aan laten staan, zoals hem wordt opgedragen door de provincie?

Gelukkig is er een oplossing: als hij nu eens meedoet met het programma, dan regelt de productieleider alles! Maar of dat nu wel is wat Jelte wil… de boer heeft het niet meer zo met de liefde en romantiek, nadat zijn vrouw drie jaar geleden overleed… Jelte staat helaas met de rug tegen de muur. Gelukkig kan hij rekenen op hulp van zijn kinderen, de vader van zijn overleden vrouw, zijn maffe superhelden-stalhulp en zijn goede vrienden.

Boerenliefde is een echt leuke film. Opbloeiende liefde, een kijkje achter de schermen bij een televisieproductie, ergernis, problemen en twijfels – ze komen allemaal aan bod. De spelers hebben zichtbaar lol in deze film, en doen goed hun best om er het maximale uit te halen. Dit keer dus wel karikaturen, maar dan op een subtiele wijze. Onnederlands bijna, hoewel het op ons oer-eigen platteland afspeelt. Een heel geslaagde romantische komedie!

Leve Boerenliefde, Dutch Filmworks

Tijdsduur: 97 minuten, Romantische komedie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 18 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.