logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Leren wordt leuk met Squla


logo squlaJe hebt er vast wel eens van gehoord: Squla. Dat kan ook haast niet anders, want naast hun eigen reclamecampagnes zijn er ook ontzettend veel kinderen op de basisschool aangesloten bij dit leersysteem. Want dat is de doelgroep van Squla: leerlingen van de basisschool. Daarin maakt Squla zelf een onderverdeling in Squla voor groep 1-3 en Squla voor groep 4-8.

Toen ik het eerst over Squla hoorde, ging ik er van uit dat je alleen rekenen en taalvaardigheid bijgebracht zou worden. Dat zijn immers zaken die je goed kunt staven met de rest van Nederland, aangezien daar algemene normen over zijn. Maar nee, ik was positief verrast over het feit dat alle basisschoolstof werd aangeboden. Kinderen oefenen niet alleen hun taal en rekenen, maar krijgen ook oefeningen aangeboden op het gebied van geschiedenis, aardrijkskunde, Engels, topografie en Natuur en techniek. Voor het ontwikkelen van hun lesstof werkt Squla namelijk goed samen met Cito. De oefeningen sluiten dus heel erg goed aan op de verschillende jaargroepen. Ook kunnen kinderen op Squla zelf citotoetsen afnemen, op tijd of zonder tijdslimiet, om zo hun kennis en vaardigheden te testen.

Dat oefenen kan op hun website, www.squla.nl, maar ook via apps voor Android of iOS. Zo kun je ook oefenen op een smartphone of tablet. En dat werkt heel erg goed en eenvoudig! Vanuit de website of app heb je direct toegang tot een aantal verschillende oefeningen, die je middels pictogrammen te zien krijgt. Squla maakt daarbij vaak gebruik van meerkeuzeopdrachten. Dat is eenvoudig wat betreft de invoer, en lekker snel. De score wordt goed bijgehouden, en je krijgt direct te zien of je antwoord goed of fout was. En bovendien verdien je per goed antwoord munten en ervaringspunten. Boter bij de vis, dus! Oefeningen die niet zo goed dingen kun je nogmaals doen, om je fouten te verbeteren. Of beter: een hoger percentage goed te krijgen, want Squla richt zich vooral op beloningen! De verdiende munten kunnen zelfs omgezet worden in concrete prijzen, zoals toegangskaartjes voor musea, tijdschriften of films.

De Squla ouderportal
De Squla ouderportal

Naast de Squla inlogcode voor je kind krijg je ook een inlogcode voor de ouderportal. Daar kun je allerlei informatie over je kind invullen, en ook zien hoe ver je kind met de oefeningen is. Je leest als ouder welke oefeningen je kind heeft gedaan, hoe goed het daar in was, hoeveel minuten het bezig is geweest, maar ook waar je kind nog extra oefening kan gebruiken. Bovendien kun je een schema uitprinten, waarop je kunt aflezen wanneer je kind het beste nog even kan oefenen met Squla. Zo haal je het meeste uit je abonnement!

Ouders kunnen echter wat meer met de ouder-portal. Zo kun je je kind leuke berichtjes sturen om ‘m wat extra te motiveren, en kijken met welke kinderen jouw kind chat. Squla heeft namelijk ook een chatfunctie, zodat je kind nieuwe Squlavriendjes kan maken en misschien ook wel bekenden tegenkomt op het wereldwijde web.

Squla is heel veelzijdig, en bied voor ieder wat wils. Het is een mooie oefening om de schoolstof beter te laten vatten, maar ook om extra uitdagingen te krijgen. Je gaat in Squla automatisch een niveau omhoog als je alle oefeningen uit een opdracht goed hebt behaald. De citotoetsen zijn natuurlijk een uitstekend toetsmiddel. Maar kinderen zullen dat nauwelijks beseffen: Squla is vooral heel erg leuk om te doen. Door de vele grappige figuurtjes en leuke aankleding van de app en website wordt leren echt weer leuk.

Word ook lid van Squla. Regelmatig zijn er interessante acties te vinden op www.squla.nl.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.