logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Leren lezen met Nana van het Roversbos, Ann Lootens en Linde Faas

leren lezen me nana in het roversbos

Nana van het Roversbos is een meisje, dat in een woonwagen woont. Midden in het bos! En daar wonen toevallig ook rovers. Maar die zijn helemaal niet zo eng of gevaarlijk als ze er uit zien of klinken, hoor! Sterker nog: het zijn misschien wel de beste vrienden die Nana zich kan wensen! In dit boek lees je hoe Nana met de rovers in aanraking is gekomen, en hoe ze ontdekken dat het helemaal niet zo’n vervelende gasten zijn. Het boek bestaat uit twee delen, die ieder een duidelijke opbouw hebben van makkelijk naar moeilijk. De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven met vier stippen: de bovenste is eenvoudig, de onderste is de moeilijkste. Hoewel er geen AVI-niveau aan gekoppeld is, zal het moeilijkste niveau ongeveer overeenkomen met M4.

Daarnaast zijn er een paar delen in het boek die je als ouder/opvoeder samen met je kind kunt lezen. Het boek is erg leuk vormgegeven, emt de typerende illustraties door het hele boek heen. De avonturen zijn – hoe eenvoudig het taalgebruik ook – leuk om te lezen, en dat is een dik pluspunt. Het grootste nadeel zit hem in de hoeveelheid activiteiten die door het boek zijn verspreid. De activiteiten en spelletjes zijn hartstikke leuk en leerzaam, en richten zich op verschillende aspecten van het lezen, maar door de hoeveelheid ervan zien sommige pagina’s er rommelig en onnodig druk uit. De antwoorden bij de vragen en oplossingen van de puzzels staat bij de puzzels geschreven. Op de kop, in een andere kleur en lettertype. Sommige activiteiten staan op pagina’s waar een deel van het verhaal staat. En dat leid af! Ontzettend jammer, want het is een superleuke combinatie, maar niet alle kinderen kunnen geconcentreerd blijven lezen als er een spelletje naar ze lonkt…

Een ander minpunt is de locatie van de tekst. Op de meeste pagina’s staan grote illustraties, die over twee pagina’s heen loopt. En in het bos is het niet altijd even licht en kleurig, dat zul je zelf ook wel weten. Zwarte tekst op een relatief donkere achtergrond, dat is niet bepaald een fijne combinatie, zeker niet voor beginnend lezers: de tekst zelf is niet altijd optimaal leesbaar. Ondanks deze nadelen is het een leuk boek. Als je als ouder/opvoeder in de buurt blijft om een oogje in het zeil te houden, of samen met je kind door het boek werkt, is het echt een heel geschikt boek. Doe je dat niet, dan zal je kind misschien snel zijn afgeleid en door het boek fladderen.

Leren lezen met Nana van het Roversbos, Ann Lootens en Linde Faas
Clavis, oktober 2013, 90 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789044817430


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.