logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Leren lezen met de serie Lezen is Leuk

In groep 3 leren kinderen op school lezen. Sommige kinderen zijn er al iets eerder aan toe, sommige kinderen zijn er nog niet aan toe als ze in groep drie zitten. Wanneer je kind toe is aan het leren lezen, is er één ding het allerbelangrijkste: ze moeten het leuk vinden! En wat een kind leuk vind, dat is heel verschillend. Mijn oudste zoon vind de MAAN ROOS VIS AVI S3 boekjes helemaal niet leuk. ‘Daar staan alleen maar een paar woordjes in, en die kun je ook gewoon zien aan het plaatje. Da’s toch raar?’ Tja, en probeer daar als ouder maar iets tegenin te brengen. Mijn jongste zoon daarentegen geniet al van het feit dat hij kan lezen, en neemt wel genoegen met dat soort boekjes.

Maar: voor ieder wat wils! De serie Lezen is leuk! bijvoorbeeld, van uitgever Bakermat. De serie bestaat uit boekjes Avi Start (voorheen: AVI 1) tot en met niveau M4 (midden groep 4, voorheen AVI 4). En het leuke is: het zijn allemaal verhalen! De niveau’s staan voor op de kaft vermeld, in de rechterbovenhoek. Jammer genoeg is op de rug geen niveau-indicatie te vinden. Wel de titel, een klein plaatje (voor de herkenbaarheid, en de leeftijd: 6+. Op alle niveaus, zelfs op M4. De prijs van Lezen is leuk! boekjes is 6,95 per stuk. De serie bestaat uit verhalen speciaal voor jongens en voor meisjes, maar natuurlijk zijn er ook genoeg verhalen die voor beide te lezen zijn. Laten we er eens een baar bekijken.

In het niveau AVI Start-M3 (AVI 1) komen we de baas van de boot (ISBN: 9789054619833) en het goud van piet (ISBN: 9789054619826) tegen. Beide superspannende verhalen, ni een geheel eigen stijl: beide boekjes zijn namelijk door andere illustratoren van plaatjes voorzien. De opzet is echter hetzelfde. Op iedere opengeklapte pagina vind je in de linkerbovenhoek een verhaallijn, in een groot, goed leesbaar letterype. Rechts onderin staat een kenmerkende zin, een smaakmaker zogezegd, of een uitspraak van één van de personages. Die staat in een duidelijk groter lettertype gedrukt. Als je samen met je kind gaat lezen, en het gaat nog niet zo vlot, kun je er voor kiezen zelf het verhaal te lezen, waarbij de kind telkens die laatste, groter afgedrukte zin leest. Dat werd super motiverend! De hele tekst is overigens wel in niveau AVI S3, als de kinderen iets vlotter lezen kunnen ze wel het hele boekje lezen. Achterin vind je een aantal leuke spelletjes, die ingaan op begrijpend lezen (welke zin hoort bij welk plaatje), woordbeelden (maak de zin af…) of taalgevoel (welke woorden rijmen op elkaar?). Andere boekjes uit dit niveau zijn de vis is een fee (ISBN: 9789054619819) en de man van koek (ISBN: 9789054619840).

Zoals je ziet worden zelfbedachte verhalen ook aangevuld met sprookjes en vertellingen (het koekenmannetje, vertaald in de vorm van de man van koek). Ook in veceau AVI M3 (AVI2) zien we zo’n verdeling. dino brult niet meer (ISBN: 9789054619857), de kleine kip (ISBN: 9789054619871), de kat is bang (ISBN: 9789054619888) en slim konijn en de wolf (ISBN: 9789054619864) bieden voor ieder wat wils. De boekjes zijn speelser van opzet. De tekst staat meer verdeeld over de pagina’s, met uitspraken in spreekwolkjes. In sommige boeken (zoals dino brult niet meer wordt er zelfs gespeeld met de lettertypes, en vind je soms een woord extra groot en schuin afgedrukt. Jammer genoeg worden de spreekwolkjes ook verwerkt in de loop van het verhaal, wat voor kinderen niet altijd duidelijk is. Dat is enkel bij dat boek het geval, Slim konijn en de wolf maakt bijvoorbeeld wel gebruik van spreekwolkjes, maar de locatie en het schaarse gebruik ervan geven meer rust en duidelijkheid. De verhalen zijn iets stoerder, en we zien leestekens zoals uitroeptekens, vraagtekens en aanhalingstekens, die ook uitspraken aanduiden. Achter in het boek staan ook weer wat oefeningen, verpakt in leuke spelletjes en activiteiten.

9789054619932 de draak wil niet vechten

Het niveau AVI E3 (AVi 3) wordt vertegenwoordig door Het geheim van de koning (ISBN: 9789054619918), De pot met pap (ISBN: 9789054619925), Oma de Mast (ISBN: 9789054619895) en De draak wil niet vechten (ISBN: 9789054619932). De lezers zullen al flinke sprongen hebben gemaakt. Hoofdletters worden geïntroduceerd, de verhalen worden langer en ook in de plaatjes wordt gebruik gemaakt van letters en teksten. Bij De draak wil niet vechten zien we veel spreekwolken, en (gepaste) teksten op de borden van een woedende menigte. De verhalen zijn door de hoeveelheid tekst nog leuker en spannender, de grapjes wat gevatter en intelligenter. Het is duidelijk dat het begrijpend lezen al beter onder de knie zal zijn. De verhalen worden netjes ingeleid met een introductiepagina, net als de andere niveaus. Daar worden de personages even aan je voorgesteld, zodat de kinderen zowel bekend zijn met de schrijfwijze van veelvoorkomende woorden als ook een idee hebben van de prioriteiten. Achterin het boek vinden we wederom leuke activiteiten, die kinderen samen met een begeleider kunnen uitvoeren.

Het laatste niveau van deze serie is AVI M4 (AVI 4), midden groep 4. We vinden De gouden gans (ISBN: 9789054619949), De jongen die ‘Wolf’ riep (ISBN: 9789054619963), De muzikanten van Bremen (ISBN: 9789054619956) en Het lelijke eendje (ISBN: 9789054619970). We hebben het hier al over volwaardige leesboeken, omvat met paginagrote illustraties die soms twee pagina’s omvatten. Tekst, leestekens en spreekwolken zetten de sfeer en maken duidelijk wat er allemaal gebeurt. De verhalen zijn wat dieper, vandaar ook dat er hier wat meer sprookjes te vinden zijn. Begrijpend lezen zou goed onder de knie moeten zijn, en nu is het nog een kwestie van lezen en blijven lezen. Oefening baart kunst! Hopelijk hebben de kinderen inmiddels genoeg leuke verhalen voor hun kiesjes gehad, dat de passie van het lezen inmiddels is overgeslagen. En dan is het zoeken naar geschikte boeken, maar daarvoor ben je bij ons natuurlijk al bij het goede adres!


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.