logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Lego Ninjago

Het verhaal van LEGO Ninjago speelt zich af rond twee broers, Sensei Wu en Lord Garmadon. Zij zijn de zonen van de grote Spinjitzu Master die heel lang geleden Spinjitzu ontwikkelde, de gevechtskunst waarbij Ninja’s zo snel bewegen dat ze een tornado worden.

Sensei Wu, de goede broer, houdt de wereld van Ninjago in balans door de vier gouden Spinjitzu wapens te beschermen. Na jaren van rust en vrede, komt de wereld echter in gevaar. De gemene Lord Garmadon wil namelijk met zijn leger van skeletten de wereld veroveren. Om hem te helpen de gouden wapens te beschermen, gaat Sensei Wu op zoek naar vier jonge Ninja leerlingen (Kai, Cole, Jay en Zane) die de Spinjitzu gevechtskunst moeten leren. Met deze krachtige gevechtskunst kunnen de vier gouden wapens worden beschermd.

Innovatief concept
Met LEGO Ninjago presenteert LEGO een geheel nieuw speelconcept dat alle jongens zal aanspreken. Naast de bekende bouwsets, die je de sfeer van eeuwenoude Aziatische krijgskunst doen beleven, horen bij dit nieuwe thema ook speciale spinners waarmee jongens tegen elkaar kunnen strijden. Kinderen die graag met LEGO bouwen en spelen, zullen genieten van de vele bouwsets, het LEGO Ninjago universum en het rollenspel. De meer actiegerichte jongens zullen eerder naar de spinners grijpen om het zo tegen elkaar op te nemen. De bouwsets kennen veel specifiek uitgevoerde blokjes. Dat is wel een hele vooruitgang met de standaard bouwdozen uit onze jeugd! Vol verbazing (en met veel plezier) heb ik de bouwset dan ook in elkaar gezet. Hoewel de set zelf stevig genoeg is om door jongere kinderen gehanteerd te worden (let wel een beetje op de kleinere onderdelen) is het bouwen een andere aangelegenheid: om speciale mechanismen te bewerkstellingen zijn er wat technieken en materialen gebruikt uit de Technisch Lego-lijn. Desondanks zijn het sfeervolle dozen, die de magie en de mystiek van het oude Oosten goed weerspiegelen.

NINJA… GO
Met de gloednieuwe spinners, ontworpen voor kinderen vanaf 6 jaar, kan je de Ninja’s en hun tegenstanders tegen elkaar laten strijden. Elke speler plaatst zijn minifiguur op een spinner en geeft hem één van zijn drie wapens. De spelers roepen: ‘NINJA…GO!’, starten het spinnen en proberen de tegenstander(s) van de spinners te stoten. De minifiguur die als laatst nog staat, heeft gewonnen en krijgt het wapen van de verliezer(s). De spelers kunnen ook één van de duelkaarten inzetten en zo de wedstrijd beïnvloeden. Op deze kaarten staat namelijk wie er echt de winnaar is. Denk daarbij aan ‘Jij wint als beide karakters vallen’ of ‘Offer een skeletarm op om te winnen’. Hiermee kun je het spel een geheel eigen draai geven! Het ‘spinnen’ zelf vergt wel enige oefening: het zou moeten met twee handen, waarbij je met een hand de tol een zetje in de goede richting kunt duwen, en dat heb je ook wel snel onder de knie. Om iedere match met een winnaar te bezegelen is weer een andere kwestie: het viel mij op dat de blauwe Ninja wat steviger in zijn zadeltje zat dan het kwaadaardige skelet. Desondanks is het erg leuk om te doen en te experimenteren met de effecten van de verschillende wapens. De tolletjes draaien ontzettend goed en blijven netjes rechtop, zodat een echte verkeerde spin-actie zo goed als uitgesloten is, zelfs voor hele jonge kinderen. Dankzij de speelring blijven de tollen wel bij elkaar in de buurt, en gaan ze niet een geheel eigen leven leiden. Tip: blazen werkt erg goed om de tollen bij elkaar te brengen! Ik heb in het regelement niet gevonden dat het verboden is, dus: blazen maar!

Ninjago
Lego. Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Prijs: 9,95 euro voor een spinner
Prijs: 19,99 euro voor een Spinner starterset
Prijs: 4,99 euro tot 69,99 euro voor de bouwdozen

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.