logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Legend boek 2: Wonderkind, Marie Lu

9789025751456_Legend boek 2 Wonderkind

De serie Legend speelt af in de toekomst. Een niet al te positieve toekomst: een groot deel van de wereld is overstroomd, en in Amerika zijn de landen geen eenheid meer, maar is het de Republiek tegen de Koloniën. Niks Verenigde Staten dus! Je bekijkt de wereld vanuit de Republiek. Een dictatuur, onder leiding van de zeer strenge leiding van de Elector. Hij onderdrukt alle mensen, en heeft een flinke stempel op het dagelijks leven. Dit is het tweede boek uit de Legend-serie, dat gaat over het Wonderkind: het meisje June. June is opgeleid in het Republikeinse leger als topsoldaat, maar is aan het twijfelen gezet door de jonge rebel uit de sloppenwijken, Day.

Aan het eind van boek 1 ontsnappen Day en June ternauwernood aan een executie dankzij de tussenkomst van de Patriotten. Deze rebellen, die loyaal zijn aan de voormalige Verenigde Staten (de Koloniën), vragen hun medewerking om de Elector van de troon te stoten. Ze zijn het strakke regime beu, en willen een nieuwe toekomst, een betere toekomst voor iedereen. Day krijgt een prothese voor zijn manke been, want tijdens zijn vlucht is hij in zijn been geraakt. En dat kan hij als Loper, als dief zogezegd, natuurlijk niet hebben! In ruil daarvoor moeten ze de Patriotten bijstaan bij de aanval tegen de Republiek. Daar doet zich een nieuwe kans voor. De oude Elector is namelijk overleden, en zijn zoon moet het heft in eigen hand gaan nemen. Hij is echter nog jong en onbezonnen, en kan het land maar net in de hand houden.

Het plan is om de nieuwe Elector Primo te vermoorden. Day is bovendien een soort volksheld verworden door zijn ontsnapping, een moord op de jonge Elector (Anden genaamd) zou hem een enorme boost geven in zijn reputatie! Anden blijkt echter een sympathieke, niet-corrupte jonge jongen te zijn, die bovendien het leven van Days broer Eden redt. Dit brengt Day en June in een lastig pakket. Als de jonge Elector dan ook nog hevig verliefd wordt op June, wordt Day helemaal op de proef gesteld…

Dit tweede deel is een bijzonder spannend boek, dat afspeelt in een geloofwaardige vernietigde wereld. Naast de spannende verwikkelingen tussen June, Day en de partijen van de Kolonie en de Republiek speelt er ook een flink politiek spel door het boek heen. Aan de ene kant zien we een extreme vorm van socialisme, tegen het kapitalisme aan de andere kant van de muur. En wat blijkt? In zijn vergevorderde vorm zijn ze helemaal niet zo aantrekkelijk! Beide partijen blijken het niet zo goed voor elkaar te hebben als je in eerste instantie zou denken. Tja, en probeer dan maar eens partij te kiezen!

Natuurlijk is het tweede deel van Legend het fijnst te lezen als je het eerste deel ook onder ogen hebt gehad. Dat is echter niet helemaal nodig. Alle personages orden netjes aan je voorgesteld, hoewel dat soms een beetje kort door de bocht gaat. Het verhaal raast echter voort, en het eerste boek was al heel netjes afgerond. Er zijn dus weinig losse eindjes aan het eerste deel die in het tweede deel verder worden geknoopt of ontrafeld. Een spannend boek over de nabije, trieste wereld. Spannend, boeiend en verrassend!

Legend boek 2: Wonderkind, Marie Lu
Gottmer, januari 2013, 383 pagina’s, paperback.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789025751456


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.