logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Leeuw, Deon Meyer

Deon Meyer heeft vanuit zijn Afrikaanse standplaats in Kaapstad de hele wereld veroverd met zijn spannende politiethrillers met Bennie Griessel en Mat Joubert in de hoofdrol. Zijn nieuwste boek, Leeuw, draait om Bennie Griessel, de ex-alcoholist met donkere ogen, warrig haar dat altijd geknipt moet worden en die altijd aan zichzelf twijfelt.

Teamwork

Het neerslachtige karakter van Griessel staat in schril contrast met de vlotte praatjes van de jonge Vaughn Cupido, met wie Griessel een team vormt. Deze jongeman is een tikje arrogant, maar altijd opgewekt en optimistisch. Hij kan de wereld op zijn schouders dragen… denkt hij. Samen met Bennie vormt hij echter een fijn team en een mooi contrast in het boek: Vaughn is als het jonge, onbezonnen broertje dat zorgt voor de luchtige noot. Beiden streven ze naar rechtvaardigheid, wat lang niet altijd makkelijk is in het corrupte politiecorps.

Het verhaal van Leeuw

In de thriller Leeuw draait het om een dode studente die wordt gevonden op een wandel- en fietsroute in de bergen bij Stellenbosch. Vaughn en Bennie twijfelen aan het verhaal van een gepensioneerde verkenner, die nu verdacht rijk is. De beste man loopt dagelijks met zijn gevaarlijke honden langs dit pad, en er zijn bijtsporen gevonden op het lichaam. Zouden die van zijn honden zijn? Ook hebben ze hun bedenkingen bij de verklaringen van de rouwende zus, die niet zo standvastig is als ze zouden willen.

Macht en geld

Zoals vaker in de boeken van Deon Meyer, is het volgen van het geld vaak een goede leidraad om bij de daders te komen. Onze hoofdpersonen zetten daarom een val op met een oude bekende, waardoor de hebberige daders uit hun schuilplaats worden gelokt. Maar dat wakkert ook een gevaarlijke situatie aan met gevaarlijke rovers, psychopathische ex-special forces en corrupte politici… machtige mensen die je liever niet boos maakt!

Persoonlijke ontwikkelingen

Maar het is niet alleen maar moord, doodslag en corruptie dat aandacht krijgt in Leeuw: ook de belangrijkste personages ontwikkelen zich natuurlijk – en daarin merk je dat de boeken van Meyer toch een serie vormen, met rode draden en belangrijke verhaallijnen. Zo is het natuurlijk de vraag of Bennie zal gaan trouwen, en of Vaughn erin zal slagen om een paar kilo af te vallen? Zal ons dynamische duo ooit de erkenning krijgen die ze verdienen? Zal het recht zegevieren boven de corruptie? (nou ja – dat laatste is waarschijnlijk wel té vergezocht helaas!)


Ga direct naar Leeuw op BOL.com.

Recensie over Leeuw

De boeken van Deon Meyer zijn heerlijk om te lezen. Ze hebben een fantastische mix van sfeer, persoonlijke ontwikkeling, spanning, actie en natuurlijk een centrale misdaad om op te lossen. Daarmee behoort hij tot de absolute top aan thrillerschrijvers met de unieke setting van Afrika als troef: dat is toch een land waar we minder bekend mee zijn. De open en eerlijke omschrijvingen van de omgevingen, cultuur en gewoontes maken dit exotische avontuur nog interessanter.

Score: 8


Informatie

Titel: Leeuw
Auteur:
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 508
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400513037
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.