logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Layers, Ursula Poznanski

layers

Ursula Poznanski is bijzonder vaardig in het gebruiken van hedendaagse trends onder jongeren, om die vervolgens naar een heel ander niveau te tillen. Niet alleen door na te denken over alle mogelijkheden en onmogelijkheden van nieuwe technieken, maar juist door heel kleine dingetjes aan te passen in die technische mogelijkheden. Een beetje ‘what if’, maar niet echt door alles naar het extreme te tillen. Daardoor wordt het allemaal heel geloofwaardig. En tegelijkertijd een tikje beangstigend. Hoe ver zijn die technieken eigenlijk? Kan het zo maar echt zijn? Zo ook het boek Layers, waarin een steenrijke filantroop straatjongeren opneemt in een luxe villa, ergens in een afgelegen bos.

Strenge regels

In die villa komt ook Dorian terecht na een wilde nacht, waarin hij blijkbaar een concurrerende dakloze zou hebben vermoord met zijn zakmes. Diezelfde ochtend stopt er een busje bij hem, waarna hij wordt ingeladen en naar de villa van de heer Borhnheim. Daar ontmoet hij een aantal andere dakloze jongeren, die inmiddels in deze villa onderdak heeft gevonden. Daar krijgen ze eten, drinken en een goede opleiding. Als tegenprestatie moeten ze soms flyers uitdelen op straat, waarbij ze hun post niet verder dan tien meter mogen verlaten. Ze worden gebracht en opgehaald door een anoniem busje. Zelf zien ze niet waar ze heen gaan. Waar die villa staat? Niemand die het weet.

Rare dingen

Dan gebeuren er rare dingen. Sommige jongeren verdwijnen plots, zonder ook maar iets te laten weten. Dat zou natuurlijk kunnen, maar vreemd is het wel. Dorian ontdekt al snel hoe dat nou precies komt. Ze worden namelijk geronseld voor andere praktijken. Zo moet Dorian al snel pakketjes gaan afleveren aan belangrijke mensen. Persoonlijk. Zonder dat die persoon weet dat Dorian er aan komt. Al snel ontdekt hij hoe en waarom: als één van die personen weigert het tweede pakketje aan te nemen, maakt hij het pakketje open. Daar ontdekt hij een bril in. Een Visioner, ontdekt hij. Een VR-bril, waarmee hij veel meer informatie te zien krijgt over de wereld om hem heen dan hem lief is. Bornheim noemt het Layers: nieuwe lagen die over de werkelijkheid worden gelegd, en waarmee de dragers net een streepje voor heeft op de rest van de wereld. Dorian ontdekt echter ook hoe Bornheim te werk gaat om zijn idealen werkelijkheid te laten worden – met wat voor misdaden hij de wereld een betere plek maakt. En dan ontdekt hij bovendien dat er een heel team achter hem aan zit…

Conclusie over Layers

Dit is een spannende sci-fi thriller voor jongeren, die het fenomeen VR naar een heel nieuw niveau tilt. Combineer Google Glass met de laatste Pokemon Go hype en een machtswelluste filantroop, en dat blijkt een bijzonder gevaarlijke mix te zijn. Layers is spannend geschreven en heeft een enorme vaart. Naast een paar wendingen die je zou verwachten zitten er ook heel spannende en bizarre wendingen in het verhaal – het blijft je verrassen!
Door: CooleSuggesties
Score: Layers krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Layers, Ursula Poznanski

Illustrator:
Lemniscaat, 368 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789047708681. Prijs: 19.95 euro.

 


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.