logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Lastige kinderen? Heb jij even geluk! Berthold Gunster


lastige kinderen

Heb jij kinderen? Volgens Berthold Gunster moet je stoppen met ze op te voeden. Het is heeft te maken met wat Berthold noemt ‘vastdenken’: kijken naar wat er niet is en wel zou-moeten-zijn. Van een probleem een ramp maken. Berthold is bedenker van het Omdenken. Problemen niet bij de horens vatten, maar er omheem lopen. Zie je een beer op de weg? Geef hem een knuffel!

Denk het om. Maak van een probleem een mogelijkheid. Hoe? Simpel. Door te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn. Van een gebrek een talent maken. En hoe dat in zijn werk gaat en kan gaan vertelt Berthold je in Lastige kinderen? Heb jij even geluk! In veel leuk geschreven praktijksituaties vertelt Berthold over zichzelf als kind, zijn eigen kinderen en veel situaties in de klas en groepsverband. Herkenbare en eenvoudige situaties, waarin jij als ouder of opvoeder mee te maken zul krijgen. En natuurlijk leer je stapje voor stapje inzien waar problemen liggen die eigenlijk helemaal geen problemen zijn, en hoe je die problemen kunt ombuigen naar ‘situaties die gewoon zijn’ en zelfs positieve elementen.

Vooral de humor en lichtvoetige manier van schrijven is heerlijk om te lezen. Dat je daarbij ook nog eens wordt gewezen op het stoppen met opvoeden (en dat blijft binnen de perken, Berthold moedigt je in het boek echt niet aan om je kinderen maar wat te laten aanklooien) en meer van je kinderen te genieten. Zorg voor ze, bescherm ze waar ze bij zijn, maar laat kinderen ook zelf ervaren en leren, dat is wat Berthold probeert te vertellen. Geef kinderen verantwoordelijkheden en verantwoordelijkheidsgevoel, laat ze zorgen voor elkaar. En hoe je dat voor elkaar krijgt, dát lees je weer in dit boek. Succes gegarandeerd!

Lastige kinderen? Heb jij even geluk! is bijzonder geschikt voor alle ouders, onderwijzers, jeugdleiders, trainers, verzorgers, ooms, oma’s, peuterleiders, docenten, oppassers, opa’s, badmeesters, hopmannen, kinderartsen, mentoren, gezinsvoogden, peetooms en -tantes, akela’s, gidsen, kinderrechters, huisartsen, orthopedagogen, gezinsbegeleiders, tantes, jeugdzorgmedewerkers, pleegouders en alle anderen die kinderen en pubers een warm hart toedragen.

Lastige kinderen? Heb jij even geluk!, Berthold Gunster
AW Bruna, november 2012, 296 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789400502116


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.