Recensie: Lang leve Fien! Harmen van Straaten


Fien is stoer en grappig en zit vol streken. Ze verzint altijd spannende plannen, doet alles om haar broer dwars te zitten en zet samen met haar buurjongens Sjoerd en Juliano de buurt op stelten. Zo racet ze in de rolstoel van de palingmevrouw, kort ze de route tijdens de avondvierdaagse flink in en snoept ze stiekem van de palmpaasstok die ze voor de bejaarden in het tehuis vlak bij school heeft gemaakt. Samen met Sjoerd en Juliano heeft ze een piratenclubje opgericht. Maar er kan er natuurlijk maar één de baas zijn. En dat is Fien!

In Lang leve Fien! zijn de eerste twee delen over Fien gebundeld: Op en top Fien! en Fien in de hoofdrol. Beide titels zijn getipt door de Nederlandse Kinderjury. Volkomen terecht overigens, want beide boeken zijn te smullen, voor jong en oud, jongen of meisje. Natuurlijk is het wel zo leuk voor stoere meisjes, omdat de stoere Fien een leuk personage is om je mee te identificeren. Fien beleeft dan ook de leukste avonturen, waarbij ze wel af en toe wat aan de brutale kant is: niet altijd een goed voorbeeld voor de jeugd, aan de andere kant is het dan ook wel op een leuke manier, en lossen de problemen zich ook zelf al weer op naarmate het verhaal vordert. De verhalen hebben merendeels ook wel een herkenbaarheidsfactor: niet alleen vanwege het taalgebruik, omgeving en activiteiten die Fien en haar vriendjes meemaken, maar ook vanwege de avonturen die ze beleven en hoe ze tegen de wereld aankijkt. Mensen hebben dan ook niet altijd een naam, maar worden omschreven als ‘de palingmevrouw’, en ook vreemde zaken in het straadbeeld worden heftig geromantiseerd en gekoppeld aan de meest vreemde verhalen. Een echt straatschoffies-boek waar we zo dol op zijn, al vanuit de tijd van Jip en Janneke, maar dan echt leuk, vlot geschreven en met herkenbare, snelle tekeningen om het geheel te illustreren. Topper!

Lang leve Fien! Harmen van Straaten
Uitgeverij Pimento, uitgegeven, 252 pagina’s, paperback.
Prijs: 10 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. ISBN: 9789049924560

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

2 reacties op “Recensie: Lang leve Fien! Harmen van Straaten”

  1. […] van zijn hand zijn gekomen. Denk daarbij aan Spuit Elf, Henkie Tenkie, Tim en de Tjoektjoektrein, Fien, Eend en nog veel meer. Natuurlijk mogen de kenmerkende tekeningen van Harmen niet ontbreken, […]

  2. […] Harmen van Straaten Kluitman, september 2010, 95 pagina’s, hardcover. Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. […]

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.