logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Landal Waterparc Veluwemeer

Net op het eiland Flevoland, een stukje voorbij Harderwijk, ligt Waterparc Veluwemeer. Officieel valt het onder de gemeente Biddinghuizen, maar die is nog in geen landen te bekennen. Dat houdt in dat je Walibi Flevo en het Dolfinarium Harderwijk binnen handbereik hebt, maar met een klein stukje rijden kun je bijvoorbeeld ook een bezoekje brengen aan De Bataviawerf of het Aviodrome. Ben je eerder een natuurliefhebber? Dan ben je in Flevoland natuurlijk helemaal aan het juiste adres, want de befaamde Noordoostpolder is op afzienbare afstand. Een stukje varen kan vanuit de haven, waar het park aan gelegen is. Het park zelf is heel overzichtelijk. Bij de ingang heb je aan de ene kant een centrum waar je het zwembad, de winkel een restaurant, de snackbar en andere faciliteiten tegenkomt. Aan de andere kant vind je de receptie, met achter een slagboom alle huisjes in een enorme kring rondom een vijver gelegen. Hieronder onze bevindingen, met daaronder de score van onze kinderen en onszelf. Die staan telkens in dezelfde volgorde: Jongste zoon / Oudste zoon / Volwassenen

De huisjes van Landal Waterparc Veluwemeer zelf zijn er in allerlei soorten en maten. Wij verbleven in een vierpersoons luxe huisje. Die luxe zit hem in een iets groter huisje, dat is voorzien van twee badkamers, twee toiletten, twee slaapkamers met 2 1-persoons bedden en een sauna. De twee badkamers zijn natuurlijk een beetje overdreven, maar waarschijnlijk zijn deze huisjes eerst zespersoons huisjes geweest, waarvan later 1 slaapkamer is opgeofferd voor de sauna. Genieten van de faciliteiten en de ruimte is het zeker: ik denk dat er veel vierpersoons huishoudens wonen op kleinere oppervlakken!

Het huisje is dan groot en ruim, met veel glas op de benedenverdieping. Daardoor heb je een vrij uitzicht op de natuur, die of uit bos bestaat of uit een uitzicht over de vijver, afhankelijk van de locatie van je huisje. De inrichting is allemaal mooi afgewerkt en ruim voorzien van handige hulpjes. Pluspunten krijgt dit huisje voor de aanwezigheid van handdoekhaakjes, wat niet altijd het geval is, en de aanwezigheid van fatsoenlijke kleerkasten op de slaapkamers: vaak hebben vakantiehuisjes een hangkast met slechts één of twee legplanken. Hier bestonden de kasten uit een helft leg, de andere helft hang. Het lijkt een simpel iets, maar het was genoeg om meteen op te vallen. Een ander pluspunt is de (nep)plant in de woonkamer. Dat gaf direct een huislijker sfeertje. Minpunten krijgt het huisje voor de bank en stoel (een leren bank met een korte zitting is vragen om wegglijden) en de matrassen op de bedden, die hun beste tijd hebben gehad. Ook waren de inloopdouches even wennen: de waterstraal stroomde redelijk dicht bij de muur langs. Een standaard euvel bij inloopdouches, maar als je ’t niet gewend bent is het even wennen.
Ons oordeel: 9 / 7 / 7,5

Maar d’r is natuurlijk veel meer te beleven op een vakantiepark dan alleen de huisjes! Als je met kinderen op vakantie gaat (zoals wij, met twee jongens van 6 en 8 jaar oud) zul je dankbaar gebruik maken van de andere faciliteiten op het park. Zo gaat er natuurlijk geen dag voorbij of je ligt niet in het lekker warme zwembad. Dat heeft voor het park een mooie afmeting: niet te groot, niet te klein. Het is ook geen golfslagbad, en was ook niet voorzien van een stroomversnelling, maar heeft wél een leuke glijbaan, een bubbelbad, een waterval en een soort fontein waar kinderen mee kunnen spelen. Het bad heeft ook grotendeels een diepte van maximaal 1,40 meter, zodat kinderen er ook lekker in kunnen spelen/zwemmen. Meer dan genoeg dus om een uurtje lekker in te kunnen spelen en zwemmen! Voor volwassenen is er achter in het zwembad een stukje ‘gereserveerd’ waar volwassenen baantjes kunnen zwemmen. Een klein nadeel is het beperkte aantal kleedhokjes in het zwembad. Het was nu geen topdrukte, maar toch was het echt zoeken naar een plekje om ons om te kleden. De kleedruimtes en toiletten waren wel netjes en proper.
Ons oordeel: 8 / 8 / 8

De binnenspeeltuin is relatief klein, maar wel in verschillende verdiepingen. Er zijn leuke activiteiten in de ‘klimkooi’ te vinden, met uitzichtjes, een glijbaan, verschillende hang- en klimmatten en andere leuke klauteractiviteiten. Er is hier overigens geen toezicht. In ons geval, op een regenachtige dag, werd het speeltoestel bezet door flink wat oudere kinderen, die het speeltuintje gebruikten als hangplek, waardoor de jongere kinderen gehinderd werd. Dan mag je als ouder je autoriteit laten doorklinken om het voor iedereen leuk de houden!
Ons oordeel: 7 / 7,5 / 6,5

In het faciliteitengebouw vind je niet alleen een zwembad en een binnenspeeltuin, maar ook een winkel, een restaurant en een snackbar. Over de winkel eigenlijk niets dan lof. De groente-en fruitafdeling zag er netjes, vers en goed verzorgd uit. De hele winkel kenmerkt zich door een breed assortiment. Geen vijf soorten van hetzelfde, maar gewoon het A-merk en een huismerk, en vaak slechts één van die twee. Met als resultaat dat je eigenlijk alles wel kunt vinden wat je zoekt. De winkel zag er netjes uit. Er liepen dan ook genoeg personeelsleden rond, die allen aardig waren, een praatje maakten en ons vriendelijk groetten. Onze jongens hebben zich uiteraard kunnen uitleven bij de wand aan schepsnoep. Tja, dat hoort er toch een beetje bij!
Ons oordeel: 9,5 / 9,5 / 9

In het restaurant en de snackbar kun je ook terecht voor je kant-en klare natje en droogje. Het assortiment was niet heel uitgebreid, maar wel toerijkend. Als restaurant kun je kiezen uit het restaurant op het park zelf, of het panoramarestaurant in de jachthaven. Wij hebben het parkrestaurant uitgeprobeerd, naar tevredenheid. Het personeel was aardig, het restaurant zelf bood een mooi uitzicht en was ruim opgezet. De menukaart bood voor ieder wat wils, en bestond vooral uit eerlijke ingrediënten uit de regio, netjes en goed bereid. Mals vlees, netjes op smaak gebracht, en een sfeervolle puntzak friet. Puntje van kritiek op het nagerecht, moet ik toch uitdelen: met een bevroren mousse en een halfgesmolten bolletje ijs maak je mij als zoetekauw niet blij! Maar: dat is natuurlijk slechts een momentopname, en mag je het park eigenlijk niet aanrekenen.
Ons oordeel: 10 / 8,5 / 8

Ik ben echter wel benieuwd: wie is er nog meer op dit park geweest? En wat zijn jullie bevindingen?

Landal Waterparc Veluwemeer

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.