logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kurio Smart, de tablet en laptop in een voor kinderen


Tablets zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Bijna ieder huishouden heeft er een, en veel gezinnen hebben er zelfs meerdere, voor ieder lid van het huishouden een. Is dat erg? Nou ja, dat ligt er aan natuurlijk. Vergeet niet om de tijd die op een tablet wordt doorgebracht aan banden gelegd kan, mag en misschien zelfs wel moet worden, want voor je het weet zijn kinderen helemaal verslaafd aan de platte computers. Kurio (www.kurioworld.com) is gespecialiseerd op het maken van tablets en smartphones die speciaal ontworpen zijn voor kinderen. Er zitten apps op die geschikt zijn voor kinderen, een educatief tintje hebben, maar ze zijn ook voorzien van parental control: een manier voor ouders om het gebruik van de tablets te controleren en te sturen. Zo kun je een maximale tijd instellen die kinderen op een tablet mogen doorbrengen, kunnen ongewenste websites worden geblokkeerd en apps worden gefilterd. En nu komt Kurio met een nieuwe tablet: een 2-in-1 tablet, de Kurio Smart.

De Kurio Smart valt meteen op om dat het een tablet is waar je een toetsenbord aan vast kunt klikken. Je hebt dus een laptop en een tablet in één! Perfect om te gamen, maar ook om huiswerk te maken en te mailen. Sterker nog: je krijgt Office 365 meegeleverd. Daarmee is de Kurio direct compatible met normale computers, omdat je kunt werken met de normale versies van Word, Excel en PowerPoint. Het bijzondere van de Kurio Smart is ook wel dat de tablet draait op Windows en voorzien is van een snelle Intel processor. Dat zorgt er direct voor dat kinderen vertrouwd raken met het gangbare computersysteem. En je kunt alles wat je op je normale computer ook kunt: internetten, skypen, programma’s installeren… je kunt het zo gek niet bedenken. Gebruikers van de Kurio Smart kunnen bovendien 3 maanden gratis gebruikmaken van een proefpakket van Ambrasoft, het meest gebruikte online taal- en rekenprogramma in het basisonderwijs. Hiermee gaan de taal- en rekenprestaties binnen korte tijd met sprongen vooruit!

Het scherm van de Kurio Smart is 8,9 inch. Groot genoeg om als kleine laptop te gebruiken, en een mooi formaat om als tablet te gebruiken. Door een magnetische verbinding blijft de tablet stevig aan het toetsenbord hangen, waarbij de contactpuntjes tussen het tablet en het toetsenbord met elkaar verbonden worden. Door het ontbreken van scharnieren en een houder waar je hem moet ‘inklikken’ is deze verbinding kind-veilig.

De Kurio Smart ziet er bovendien cool uit, met zijn felblauwe buitenkant en witte binnenkant. Een echte eye-catcher, die bij iedereen in de smaak zal vallen. Hij is uiteraard voorzien van de nieuwste snufjes, zoals bluetooth 4.0, een USB-aansluitpunt en een camera aan de voor- en achterzijde. Daarmee heb je toegang tot de Kurio Motion 2 functionaliteit. Hiermee kunnen kinderen samen met vriendjes of vriendinnetjes 8 sportieve games spelen voor de camera van de Kurio Smart. Ze besturen de game dus door flink te bewegen! Jammer is de beperkte kwaliteit van de camera: 0,3 megapixel aan de voorzijde en 2,0 megapixel aan de achterzijde is tamelijk achterhaald. Geweldig is de mogelijkheid om een USB-apparaat aan te sluiten op je tablet. Daardoor heb je tal van uitbreidingsmogelijkheden. Een nadeel is dat je voor het opladen een aparte oplader nodig hebt op het tablet op te laden. Daardoor kun je bijvoorbeeld geen powerbanks gebruiken om je tablet onderweg op te laden, en kun je geen gebruik maken van een standaard USB-oplader.

Het belangrijkste kenmerk van de Kurio Tab is waarschijnlijk wel de mogelijkheid om het tablet aan te passen op de leeftijd van je kind. Net zoals met alle andere Kurio-producten kunnen kinderen op de Kurio Smart veilig internetten. Ze hebben geen toegang tot informatie, websites of apps die niet geschikt zijn voor kinderen. Alleen volwassenen kunnen via een wachtwoord-beveiligd deel aanpassingen doen. Vanuit dit speciale gedeelte kunnen ouders een kinderprofiel aanmaken en internetfilters en tijdslimieten instellen. Een veilig gevoel, toch? En het voorkomt discussies over hoe lang de kinderen al op de tablet bezig zijn: de timer van het tablet liegt immers nooit! Als ouder heb je altijd inzicht in wat je kinderen hebben gedaan, welke apps ze hebben gespeeld, welke internetpagina’s ze hebben gezocht en hoe lang ze actief zijn geweest op het tablet. Deze functies werken heel gemakkelijk en intuïtief. De instelmogelijkheden zijn duidelijk aangegeven en laten zich direct aanpassen. Super!

Informatie

Kurio Smart
Prijs: 199 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Technische specificaties

Display: 8.9 inch IPS capacitive touch screen
Resolutie: 1280 x 800 pixels
Processor: Intel quad-core Bay Trail – T Z3735G
Video: Intel HD Graphic Gen 7
Besturingssysteem: Windows 8.1 incl. gratis upgrade naar Windows 10
Opslag: 32GB
RAM: 1GB
Camera: Voorkant: 0.3 megapixel/Achterkant: 2 megapixel
Connectiviteit: Wi-Fi, b/g/n – Bluetooth v4.0
Talen: Ondersteund meerdere talen
Verbindingen: Micro USB – Micro HDMI
Micro SDHC Kaartslot: Voeg tot 32GB aan opslag toe
Batterij: Lithium Polymeer 4900mAh
Toetsenbord: Pogo pin Verbinding

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.