logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: kunststof CBP bakvormen


Sta jij wel eens in de keuken om te bakken? Dan ben je vast bekend met alle perikelen die bij het bakken komen kijken. Vooral de keuze bakvormen is altijd lastig. Ga je voor metalen vormen, of juist siliconen vormen? Beide varianten hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. – de voordelen duidelijk in de kijker te laten zetten:

recensie cbpb bakvormen (19 van 23)Metalen vormen zijn vormvast en zware, metalen vormen zijn stevig. Je moet ze wel invetten en het liefst ook nog met bloem bestrooien om de cake of taart er goed uit te krijgen. Als je vorm voorzien is van een anti-aanbaklaag gaat dat meestal wel goed. De meestvoorkomende bakvormen van aluminium zijn kwetsbaar voor vallen: ze deuken snel. En anti-aanbaklaagjes gaan niet goed samen met scherpe voorwerpen of vaatwassers. Je taart los snijden als je ‘m verkeerd hebt ingevet kan dus resulteren in krassen in de anti-aanbaklaag, met alle gevolgen van dien. En denk eens aan het deeg dat in de vouw van je cakeblik blijft steken, dat je met een tandenstoker moet schoonprikken?

recensie cbpb bakvormen (20 van 23)Siliconen vormen zijn flexibel en niet vormvast. Cakes en broden bakken leveren vaak geen mooie resultaten. Je hoeft ze in principe niet in te vetten, maar als bijvoorbeeld je cupcakes per ongeluk vastgekleefd zit krijg je ze nauwelijks los. Omdat de vormen flexibel zijn moet je taarten eerst op een bakplaat zetten voor je ze vult – anders heb je een uitdaging. De siliconen vormen mogen wel in de vaatwasser, maar kunnen niet tegen scherpe voorwerpen. Een nadeel van lichtere kleuren vormen is dat ze smoezelig kunnen worden. Ze ogen vies.

recensie cbpb bakvormen (1 van 1)Sinds kort is er echter een derde materiaal dat je kunt gebruiken: composiet bakvormen van CBP. Een kunststof dat door onder andere door de ruimtevaart wordt gebruikt, maar wat we op de bewoonde wereld ook terugzien in racefietsen. Materiaal dat tegen een stootje kan, dat oerdegelijk is. Als je deze vormen laat vallen moet je eerder bezorgd zijn om je vloer dan om de bakvorm! Scherpe voorwerpen zijn ook geen probleem voor deze vormen. En het materiaal is ontzettend licht: lichter nog dan een aluminium bakvorm of zijn siliconen tegenhangers. Daarbij kan dit materiaal tegen ontzettend hoge temperaturen, maar kan ook gewoon in de vriezer of in de magnetron. Vaatwassers zijn dan ook geen enkel probleem. Het mooie is: je hoeft de vormen eigenlijk niet in te vetten, net als bij de siliconen vormen. Let wel: bij een biscuitdeeg is het (net als bij siliconen vormen) wel verstandig ‘m een beetje in te vetten. Dan gaat de cake er briljant mooi uit. Deze CBP bakvormen hebben dus de pluspunten van zowel metalen als siliconen bakvormen, zonder de nadelen!

En in de praktijk? De CBP bakvormen staan garant voor heerlijk en onbezorgd bakken! Zoals gezegd mag je de vormen invetten, maar bij beslagvormen waar vet in gebruikt wordt is het eigenlijk niet nodig. Omdat de vormen stevig zijn kun je gewoon met een kwastje invetten. Dankzij het stevige materiaal pak je de vormen met het beslag erin gewoon op, iets dat je met siliconen vormen niet hoeft te proberen. En ze komen natuurlijk in alle vormen en maten! Na het bakken zijn de vormen in een handomdraai schoon te maken, zoals je hieronder kunt zien. Daar is even met een keukenpapiertje door de vorm gegaan! Als een baksel niet goed loskomt ligt dat aan het beslag zelf, wat simpelweg te kleverig is geweest.

Onze eerste ervaringen? We hebben vooralsnog twee basisitems gebakken: een cake en een biscuitbodem (of beter: een savoybiscuitcake). De cake ging probleemloos: zonder in te vetten ging hij in de vorm, en mooi gerezen en gebruind kwam hij er weer uit. Daarna kon hij eigenlijk weer terug de kast in, ware het niet dat er een druppeltje beslag op de rand gedruppeld was dat we nog even moesten wegpoetsen. (en ja, natuurlijk hebben we ‘m daarna afgewassen). De cake die we in een siliconen vorm hadden gebakken had een beduidend ander model gekregen, de vorm was in het midden namelijk wat uitgezakt…

De biscuitcake was een iets ander verhaal. Overmoedig als we waren hadden we de CBP taartvorm niet ingevet. Bij een beslag zonder boter of vet is dat dus echt wel aan te raden: zeker met een biscuitdeeg, die ook nog eens flink gaat rijzen en uitzet. De rand moesten we dus even lossnijden, en de cake kwam net niet helemaal perfect uit de vorm. Waar je de taart echter weg had kunnen gooien bij gebruik van een metalen of siliconen vorm is het in ons geval ‘niet moeders mooiste’ taart geworden, maar zeker nog presentabel. Zeker als bodem, waar je nog alle kanten mee op kunt met de decoraties. En dat zonder in te vetten! Met een beetje boter, zo bleek later in de week, ging de cake er perfect uit. Moeder zou trots zijn. Tip: keer de biscuitcake om in z’n vorm, en laat hem dan helemaal afkoelen. Het vocht van de cake slaat dan terug in de cake, waardoor hij veel minder droog word! Speciale opmerking trouwens over het rijzen. Dat ging heel erg mooi. Bij metalen vormen heb je nog wel eens dat hij aan de randen aanzienlijk minder omhoog komt dan in het midden, maar dat verschil was bij deze vorm eigenlijk te verwaarlozen.

Je koopt deze briljante bakvormen op www.cbpb.be. Daar vind je meer informatie over deze bakvormen. Je kunt ook mailen met cbpb.annelies@gmail.com

De bakvormen komen uiteraard in veel verschillende vormen en maten. Hieronder een kleine selectie, maar breng vooral een bezoekje aan de CBP website voor alle varianten en prijzen!

Geschreven door Rianne

Avatar for RianneRianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.