logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kruiswoord, White Goblin Games


kruiswoord white goblin games

Kruiswoord is een lekker snel dobbelspel, dat zelfs een beetje doet denken aan Qwixx, maar dan met letters. Het spel bestaat uit vijf dobbelstenen: een gele, een oranje, een witte, een groene en een zwarte. Op de eerste vier staan letters, waarmee je moet werken. De zwarte dobbelsteen bepaalt welke twee dobbelstenen je mag gebruiken. Op iedere zijde staan namelijk twee gekleurde driehoekjes, die overeenkomen met die vier dobbelstenen.

Voor je begint krijgt iedere speler een velletje van de blocknote. Daarop staan 25 leve vierkantjes, met aan de onderkant en de rechterkant rondjes. Die rondjes zijn voor later zorg, het gaat vooral om de vierkantjes. Daarop mag je de letters invullen die worden gegooid. Iedere beurt moet je een letter kiezen en ergens invullen. Waar dan ook.

Kruiswoord bloks white goblin games

Dat is meteen het moeilijke van het spel. Je kunt wel één of twee woorden in gedachten houden waar je voor gaat, eentje horizontaal of verticaal, en misschien kun je nog wel één of twee andere woorden in gedachten houden waar je naartoe probeert te werken. Let erop dat die woorden dan wel vijf letters groot moeten zijn, die leveren namelijk het meeste punten op!

Daarna ben je compleet overgeleverd aan de macht van de dobbelstenen. Het is net welke letters er worden gedobbeld of je wel of niet die woorden kunt maken. Zo niet, dan zul je moeten afwijken van je plan. En wanneer is dat moment aangebroken? Lastig, lastig… gelukkig is er ook een vraagteken, die je voor iedere letter mag gebruiken. Die zul je zeker nodig hebben!

Zijn alle 25 vakjes vol, dan ga je woorden zoeken en punten tellen. Een hilarisch moment, want soms zijn er heel bizarre woorden op de rijen te vinden! Lees alle woorden van boven naar beneden en van links naar rechts, op zoek naar woorden. Tweeletterige woorden leveren 1 punt op, drieletterwoorden komen drie punten, voor vierletterwoorden krijg je 6 punten, en voor de hele rij vol… krijg je maar liefst 10 punten!

Het spel is perfect te spelen voor 1 tot 4 spelers. Je speelt het namelijk echt voor jezelf, waarbij je achteraf pas alle punten gaat kijken. Je kunt elkaar dus niet dwarszitten of plagen, het is écht een gezelschapsspel. Met als bijkomend voordeel dat je op een heel leuke manier met taal bezig bent, waardoor het ook nog eens een educatief tintje heeft!

Kruiswoord, White Goblin Games
Prijs: 10,99 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.