logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kronieken van de Verrezen Wereld 1: Nihal uit Windland, Licia Troisi

Nihal is echt heel apart. In de hele Verrezen Wereld is er niemand zoals zij: grote, paarse ogen, puntige oren, blauw haar. Ze is door een wapensmid grootgebracht en leeft in één van de vele torensteden van Windland. Hier speelt ze graag oorlogje met een groep vrienden, die haar vanwege haar kracht en lenigheid tot leider hebben benoemd.

Het enige wat haar zorgeloze kindertijd overschaduwt, zijn haar vreemde gedachten. Waarom is ze zo anders dan anderen? Waarom praat er nooit iemand met haar over de moeder die ze nooit gekend heeft?

Alles verandert opeens voor Nihal als Windland wordt aangevallen door de Tiran, die al vijf van de acht Landen van de Verrezen Wereld heeft veroverd. Er rest haar niets anders dan een echte krijger te worden om de onschuldigen te verdedigen. Ze kan daarbij op slechts twee waardevolle bondgenoten rekenen: Sennar, de jonge magiër die haar ‘onafscheidelijke vijand’ is geworden en, bovenal, haar onfeilbare, zwart kristallen zwaard.

Kronieken van de Verrezen wereld is een fantastisch epos, dat verteld wordt over een aantal verschillende boeken. In dit deel maken we kennis met de wereld, in de staat waarin hij op dat moment verkeerd. Na jaren van oorlog is het de Tiran dan ook echt gelukt de laatste rassen op de vlucht te drijven. Een aantal legers hebben zich samengevoegd om de eindstrijd aan te gaan, hoewel eenieder ook jammerlijk beseft dat het wellicht helemaal geen nut meer heeft een zwaard, bijl, lans of zweep op te pakken.

In deze wereld groeit Nihal op. Ver van haar ras, want de halfelf is de laatste van haar soort: de rest is verslagen voor de Tiran. Als ook haar eigen dorp en al haar inwoners wordt vernietigd weet Nihal het zeker: bloed zal vloeien! Haar eindeloze vastberadenheid helpt haar door de grootste moeilijkheden heen. De prachtig omschreven gevoelens zorgen ervoor dat je meeleeft met het meisje, want dat is het: aan het einde van het boek is ze slechts 18 jaar oud. Verder worden natuurlijk de strijden groots omschreven, hoewel niet bepaald in de fijnste details. Hierdoor laat het boek nog genoeg over aan de fantasie en blijft de vaart ook in het verhaal.

De nadruk ligt echter op de ontwikkeling van Nihal. Haar gevoelens ten opzichte van personen om haar heen verraden haar puberteit, haar daden eveneens: onverschrokken, ondoordacht, en enkel omdat ze vastberaden is weet ze zich er doorheen te slepen. Herkenbaar voor velen wellicht: volhouden, dan kom je uiteindelijk bij je doel terecht! Maar of het Nihal zal lukken? Dat zal wellicht blijken in het volgende deel…

Kronieken van de Verrezen Wereld 1: Nihal uit Windland, Licia Troisi
Baeckens Books, augustus 2010. 392 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789078345305


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.