logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Koud Rood, Chris Ryan

Koud Rood is het tweede boek over SAS-eenling Jamie ‘Geordie’ Carter, die door zijn kritische manier van denken (en reageren) niet bepaald vriendjes is geworden met de hoge heren in de legertop. Nadat hij uit zijn vorige regiment is gezet omdat hij directe opdrachten heeft genegeerd, wordt Jamie toegewezen aan een nieuwe eenheid. En niet zonder reden: hij heeft de taak de rotte appels uit de groep te halen. Zijn nieuwe eenheid lijkt namelijk oorlogsgebieden te plunderen voor hun eigen gewin, in samenwerking met een beruchte motorbende. Maar als iemand hem het zwijgen probeert op te leggen wordt hij uit het team gehaald en krijgt hij een nieuwe levensgevaarlijke opdracht… en dan begint het verhaal opnieuw.

Actueel thema: de oorlog in Oekraïne

Zijn nieuwe missie brengt ons meteen naar een bijzonder actueel thema. Jamies nieuwe eenheid wordt namelijk ingezet in Oekraïne, waar ze bescherming moeten bieden aan Viktor Koltrov, een charismatische, populaire Oekraïense generaal. Dankzij zijn overwinningen wordt Koltrov in zijn land onthaald als een ware held, een onoverwinnelijke godheid die je gewoon moet aanbeden. Toch heeft Koltrov zo zijn eigen manier van handelen en strijkt hij alle veiligheidswaarschuwingen van tafel. Een pittige klus dus voor onze SAS-ers! Bijzonder detail trouwens: Carters broer is ook uitgezonden naar Oekraine, maar juist om de populaire president te beschermen. Pas op het einde van het verhaal komen beide heren samen in een spannende ontknoping.

Eigenwijsheid voorop

Een belangrijk thema binnen Koud Rood is wel het eigenwijze karakter van Jamie ‘Geordie’ Carter. Dankzij diens kritische manier van denken stelt hij overal vragen bij en schroomt hij niet om de gevestigde orde aan te spreken op vreemde acties. Soms wordt dat gewaardeerd, maar soms ook niet. In dit geval komt het hem bijzonder goed uit, want er blijkt een mol in de organisatie te zitten: iemand van binnen het kamp sluist informatie door naar de Russen. Maar wie dat is? Dat is wel de vraag. Carter weet een ding zeker: dit is geen zuivere koffie.


Ga direct naar Koud Rood op BOL.com.

Recensie over Koud Rood

Koud Rood is een spannende actiethriller, volgens het inmiddels bekende format van Chris Ryan. Zo worden alle teamleden van de eenheid uitgebreid aan je voorgesteld (ook al spelen ze een heel kleine rol in het verhaal), met vooral aandacht op de herkomst van de lieden: uit welk gebied van Engeland komen ze? Daar wordt meer dan regelmatig de draak mee gestoken – inside grappen die je als buitenstaander eigenlijk niet kunt plaatsen. De actie is goed en gedegen, met een fraaie spanningsboog. Daardoor wil je gewoon door blijven lezen. De vrij lange intro krijgt overigens een staartje in een volgend deel, heb ik zo het vermoeden: Jamies broer Luke lijkt te worden geronseld voor de klus van de corrupte eenheid.

Score: 7


Informatie

Titel: Koud Rood
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 364
Type boek: Paperback
ISBN: 9789049202798
Prijs: 20 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.