logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kookboek voor senioren, Saskia Lelieveld


Kookboek voor senioren

Vanaf mijn generatie (of onze generatie, als je zo midden 30 bent) kan zo’n beetje iedereen koken, man of vrouw. Voor onze ouders is dat lang niet altijd het geval. Natuurlijk zijn sommige mannen enorme virtuozen in de keuken, maar toch geldt daar vaak een traditionele rolverdeling, waarbij de man de kost verdient (of nu op zijn lauweren rust) en de zakelijke kant van het huishouden voor zijn rekening neemt, en de vrouw voor het huishouden en het eten zorgt. De man zorgt voor brood op de plank, de vrouw smeert ’t. Als de man dan thuis komt te zitten, is het zelfs nog lang niet vanzelfsprekend dat ook hij de pannen oppakt en een hapje mee gaat koken. Terwijl daar toch alle tijd voor is. Zonde en schande! Bovendien: wat moet er gebeuren als de vrouw des huizes ziek wordt, of erger nog: overlijdt? Dan staat de man voor een grote uitdaging!

De man in de keuken

Dus is het tijd om de grenzen langzaamaan wat gelijk te trekken, door ook de man wegwijs te maken in de keuken. In het kookboek voor senioren staan 30 lekkere gerechten die stap voor stap worden uitgelegd. Zo kunnen zelfs beginnend koks aan de slag om soepen, voorgerechten, hoofdgerechten en zelfs na gerechten op tafel te zetten. Daarbij wordt werkelijk iedere stap vergezeld van een grote, vierkante foto en staan er er pagina niet meer dan vier stappen bij elkaar. De tekst is kort en bondig, voorzien van een zwart bolletje met daarin het nummer van de stap. De foto’s zijn overzichtelijk en helder. Wat wel opvalt is dat sommige foto’s wat lichter zijn dan andere, waardoor ze misschien wel frisser ogen, maar iets minder duidelijk zijn. Een ander puntje van kritiek is het formaat van de letters: die zijn net zo groot als bijvoorbeeld een normaal leesboek. Gelet op de doelgroep had de uitgever ervan uit kunnen gaan dat het gezichtsvermogen wat minder is dan bij de jongere generatie. Een groter lettertype maakt het gebruik van een kookboek dan een stuk eenvoudiger.

Traditionele en moderne recepten

De hoofdstukindeling van het kookboek voor senioren is erg eenvoudig en helder. Alle onderwerpen die ik hierboven heb genoemd krijgen namelijk een eigen hoofdstuk. Er gang staan verschillende gerechten omschreven. Sommigen zijn heel traditioneel, zoals groentesoep met balletjes, Franse uiensoep of andijviestamppot met een speklapje. Andere recepten zijn juist een stukje moderner. Denk daarbij aan tomaten basilicumsoep met crème fraiche, een salade met gerookte zalm en bietjes als voorgerecht, een schnitzel Parmezaanse met tomatenbroodsalade als hoofdgerecht en een kersenclafoutis als nagerecht. Beginnend koks kunnen natuurlijk beginnen met de eenvoudigere gerechten, hoewel ieder recept in dit boek zeker toegankelijk genoeg is voor de amateurkok.

Uitleg over koken

Uiteraard vind je in dit kookboek ook een gedegen uitleg over de noodzakelijke keukenspullen en ingrediënten, het gebruik van kruiden & specerijen, het bewaren van eten, hygiëne in de keuken en veiligheid komen uitgebreid aan bod. Voor in het boek vind je bijvoorbeeld ook een overzicht met wat je in de voorraadkast zou moeten hebben. Een handige checklist voor onervaren boodschappers! Kookboek voor senioren is een geweldige bron van inspiratie voor iedereen die zich nog niet helemaal thuis voelt in de keuken, om wat voor reden dan ook. Dankzij de stap voor stap uitleg met zowel tekst als foto’s weet je precies welke stappen je moet doorlopen om het gewenste resultaat te bereiken.

Kookboek voor senioren, Saskia Lelieveld
Karakter uitgevers, 144 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789045210131


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.