• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Boeken
    • Info voor je boekbespreking
    • Allerlei
      • Creatief
      • Educatief kinderen
      • Informatief volwassenen
      • Management boeken
      • Stripboeken
    • Kinderboeken
      • Prentenboeken
      • Kinderboeken met AVI
    • Young adult
    • Leesboeken voor volwassenen
    • Kookboeken
  • Business
    • Bloggen
    • Zelfstandig ondernemen
    • Management boeken
  • Entertainment
    • Films
      • Netflix, Prime Video, Disney+ en TV
      • Actie
      • Animatie
      • Horror
      • Komedie
      • Speelfilm
    • Games
    • Muziek
    • Speelgoed
      • Creatief
    • Spellen
    • Er op uit
    • Uit-agenda
  • Eten & drinken
    • In de keuken
    • Eten en drinken
    • Recepten
    • Kookboeken
  • Lifestyle
    • Gadgets
    • Gezondheid
    • Kleding & verzorging
    • Huis
    • Tuin
  • Feest
    • Halloween
    • Kerstmis
    • Moederdag
    • Pasen
    • Sinterklaas
    • Vaderdag
    • Valentijnsdag
    • Verjaardag
  • Prijsvragen
logo coolesuggesties liggend banner

CooleSuggesties

Stoere reviews, nieuws en tips

Recensie: Kookboek van de klassieke keuken, Auguste Escoffier

3 juni 2015Kookboekenkip, nagerecht, vis, vlees

03-Kookboek-van-de-klassieke-keuken1

Een beetje kok kent de naam van Auguste Escoffier. Het is namelijk een bijna legendarische naam voor chefs en fijnproevers. Deze Franse kok was een culinaire vernieuwer, die vooral de werkwijze in grote keukens flink op de schop heeft genomen. In 1903 schreef hij Le guide culinaire, de culinaire gids. Een hulp tijdens het koken! In het Nederlands is dat vertaald naar het Kookboek van de klassieke keuken, en dat boek kun je, na ruim 100 jaar, nog steeds in veel keukens terugvinden. Ruim een eeuw na eerste publicatie heeft dit standaardwerk, waarin Escoffier de principes van de kookkunst en de traditionele technieken uitlegt, nog niets aan actualiteit verloren.

Ervaren koks

Georges Auguste Escoffier (1846-1935) mocht vele groten der aarde tot zijn vrienden en bewonderaars rekenen, waaronder de actrice Sarah Bernardt en Edward, Prince of Wales. Keizer Wilhelm noemde Escoffier ‘kok van keizers en keizer der koks’. De Franse president gaf Escoffier het lintje van het Légion d’Honneur en later werd Escoffier zelfs officier van het Légion d’Honneur. Een aantal van de gerechten van deze grootmeester in de keuken vind je nog steeds terug op een groot aantal menukaarten. Zijn kookklassieker bevat beroemde recepten als Pêche Melba, Poire belle Hélène en Fraises Wilhelmine. Het laatste gerecht – in kirsch en sinaasappelsap gemarineerde aardbeien – is genoemd naar koningin Wilhelmina. Kookboek van de klassieke keuken is primair bedoeld voor de professionele kok. Voor de amateurkok is er De klassieke keuken thuis.

Culinaire bijbel

Het Kookboek van de klassieke keuken is een culinaire bijbel die in geen enkele boekenkast van koks en meesterkoks mag ontbreken. Let wel: het is een boek voor ervaren koks, dat niet schroomt om direct culinaire termen te gebruiken in de gerechten, en zonder schroom te verwijzen naar basisrecepten zonder alles netjes voor de kauwen. Ondanks dat worden veel basistechnieken duidelijk en ruim uitgelegd, zoals blancheren, pocheren en veel meer ‘lastige’ basistechnieken. Hoewel er een aantal sfeervolle full-color foto’s in het boek te vinden zijn is het toch een flinke opeenstapeling van recepten. In de bijna 50 pagina’s over eieren kom je bijna 500 verschillende recepten tegen met gebakken, gekookte en gepocheerde eieren in allerlei smaken en soorten. En zo ook met koude en warme sauzen, vlees, vis, gevogelte… noem het maar op! Met dit boek in de keuken weet je zonder twijfelen dat je alle klassieke recepten in huis hebt: 1000 pagina’s om je vingers bij af te likken.

Kookboek van de klassieke keuken, Auguste Escoffier
Fontaine uitgevers, 1050 pagina’s, hardcover.
Prijs: 34,95 euro. ISBN: 9789059565890

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.com
Amazon.nl
Bruna
Managementboek.nl
Bookspot

Over Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Funko pop sale

end of spring sale

Onze topsuggesties

CooleSuggesties Topper

Meer uit deze categorie

banketbakker recensie Boek recensie: Banketbakker, Claire Saffitz
28 dagen vega recensie Boek recensie: 28 dagen vega, Lisa Butterworth
Kleine bakkers recensie Boek recensie: Kleine bakkers – een boek over brood
zoete bakplaat recensie Boek recensie: De Zoete Bakplaat
Van de vegan bakker recensie Boek recensie: Van de vegan bakker, Rodolphe Landemaine
Ovenschotels recensie Boeken met ovengerechten

Footer

Samenwerken

Heb jij een leuk product of coole dienst voor jongens of mannen? Kijk dan op onze contactpagina voor alle mogelijkheden.

Winacties en privacy

Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden voor deelname aan onze prijsvragen en ons cookiebeleid.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze reviews, artikelen en winacties? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!