logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kompas met vleugels, Koos Degeling

kompas met vleugels kopie Kompas met Vleugels is het eerste kinderboek van Koos Degeling, geïllustreerd door Geertje Grom. Het boek gaat over Tessa, die een verzwakte en vluie duif vind. Hij lijkt gewond, maar Tessa kan niets ontdekken. Met liefde ontfermt ze zich over het beestje, maar wordt daarbij flink dwarsgezeten voor haar broer Ivan. Hij denkt dat hij een cowboy is, maar volgens mij steekt er hel war meer achter: hij terroriseert Tessa zo’n beetje, met ontzettend dominant gedrag en een gestolen luchtdrukgeweer, dat hij naar eigen zeggen van de enge boer Kocken heeft gestolen. Maar dat gelooft Tessa niet, aangezien het wel een heel enge boer is. Maar door het gemene gedrag (en zijn geweer) moet Tessa wel zien te voorkomen dat Ivan de duif in de gaten krijgt, anders zal zijn laatste uur geslagen zijn. Tessa verstopt de duif daarom ine en schuur, in een oude caviakooi, en smokkelt wat eten naar binnen. Ivan houdt Tessa echter goed in de gaten, en duikt op de meest vreemde plekken op. Tessa bedenkt echter steeds smoesjes, en probeert de duif geheim te houden. Maar dan merkt Tessa dat de duif (die ze Bram heeft genoemd) naar huis wil, en samen gaan ze op pad. Dankzij het kompas met vleugels, wat duiven eigenlijk zijn, kan Bram redelijk goed aangeven waar hij naar toe wil. Maar of Tessa dat zo’n goed idee vind? Het boek Kompas met vleugels is een spannend en indringend boek. Ivan klinkt absoluut niet aardig of leuk, en zo wordt hij ook niet afgeschilderd. De leeftijd van de kinderen blijft tijdens het boek ook in het midden, waardoor het gedrag en het taalgebruik elkaar wat tegenspreken tijdens het boek. Door het verhaal heen vind je grote (ietwat duistere) illustraties, die het verhaal prima ondersteunen. Daarbij krijgt de duif ruim aandacht. Een prima debuut, met een paar kleine kanttekeningen op het gebied van taalgebruik. Ook hadden de personages wat meer uitgediept mogen worden.

Informatie

Kompas met vleugels, Koos Degeling
Illustrator: Geertje Drom uitgeverij Jess, 77 pagina’s, hardcover. Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789082296105

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.