logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kom Binnen! Ton Koene


kom binnen!De wereld is groot. Hoewel veel mensen beweren dat deze (dankzij de moderne technieken) steeds kleiner wordt, zijn er nog steeds ontzettend veel plekken waar je bijzonder weinig van weet. Waar mensen heel anders leven dan bij, hier in het westen. In het boek Kom binnen! volg je vijf kinderen van over de hele wereld. Zij vertellen hun verhaal in woord en beeld. Ze laten namelijk niet alleen horen hoe ze leven, dankzij de vele foto’s laten ze het ook gewoon aan je zien. Toch weer een stukje moderne techniek die de wereld wat kleiner maakt.

De wereld rond

De bekende fotograaf Ton Koene (onder andere winnaar van de World Press Photo en de Zilveren Camera) reisde de wereld rond en trok van Namibië naar Afghanistan, van Lapland naar China en weer terug naar Nederland om vijf kinderen van 12 jaar oud te interviewen en hun directe leefwereld te fotograferen. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe het Kavetwingwa vergaat in haar dorpje in Namibië, waar ze p dit moment een hut bouwt voor zichzelf en haar toekomstige man (ja, ook zij is pas twaalf jaar oud), hoe Pedar omgaat met het feit dat in Lapland maanden lang de zon niet ondergaat en hoe Noor overleeft in het vluchtenlingenkamp in Afghanistan. Allemaal indringende portretten die niet altijd even rooskleurig zijn, maar waar de kinderen heel normaal over praten – voor hun is het de normaalste zaak van de wereld!

Bijzondere verhalen

Wat kinderen wel moeten onthouden, is dat niet alle kinderen op deze manier leven. Niet alle kinderen slapen ’s winters in Lapland in hutten, niet alle kinderen wonen in Afghanistan in een vluchtelingenkamp. Niet alle Nederlandse kinderen wonen in een woonboot… het zijn niet heel erge uitersten, maar een stereotiep beeld is het ook niet, wat geschetst wordt. Houd dat in de gaten, en verwonder je over die onbekende stukjes van de wereld. En kijk daarna eens naar jouw eigen wereld. Misschien inspiratie voor een spannende fotoreportage?

Conclusie over Kom binnen!

Het fotoboek Kom binnen! is een indringend beeld van de wereld van 12-jarigen van over de hele wereld. Het laat onbekende delen van de wereld zien, waarbij vooral de tekst van de kinderen indruk maakt op de lezers. De geïnterviewde kinderen zijn ongeveer 12 jaar oud – precies zo oud als de doelgroep. Dat maakt het voor kinderen (soms pijnlijk) duidelijk hoe groot die verschillen over de hele wereld wel niet zijn.
Door:
Score: Kom binnen! krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Kom binnen!,

Illustrator: Ton Koene
Clavis books, 104 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789044826180. Prijs: 21.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.