logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kolletje, het grote voorleesboek, Pieter Feller

Kolletje is een vrolijk en eigenwijs meisje. Voor haar vierde verjaardag krijgt Kolletje toversokken van haar tante Leatitia. Telkens als ze ‘Katharina Orselia Laetitia’ zegt, gebeuren er wonderlijke dingen!  Samen met haar ouders, broertje Kees en buurjongetje Dirk beleeft ze allerlei spannende avonturen.  Een kleurrijk geïllustreerd boek, waarin de verhalen uit Kolletje gaat kamperen, Kolletje gaat naar school en Kolletje en haar vriendjes zijn gebundeld.

Kolletje, het grote voorleesboek is een boek dat niet in je collectie mag ontbreken. Het leest heerlijk voor. Waarom? Ten eerste omdat het lekker geschreven is: in normale spreektaal. Niet te lange zinnen, maar ook niet te kinderlijk. Precies goed om als voorlezer serieus genomen te worden zonder dat er delen van het verhaal langs ze heengaan. Bovendien is het boek geschreven met gebeurtenissen en ervaringen die dicht bij de kinderen liggen. Naast de concrete avonturen die Kolletje en haar ouders, broertje, buurjongen Dirk en haar vrienden beleeft spelen er nog talloze andere zaken mee, die door het boek heen terugkomen (nou ja, door de verschillende boeken dan, die hierin gebundeld zijn).

Zo komt bijvoorbeeld in het boek Kolletje gaat kamperen de heimwee van Dirk regelmatig naar voren, als rode draad. Telkens als hij herinnerd wordt aan zijn ouders of aan thuis heeft hij het weer even moeilijk, maar dat gaat dan weer snel over als zijn aandacht wordt afgeleid. Door deze diepere bodem in de verhalen heb je echt een groter verhaal, dat in hapklare brokken als voorleesverhaaltje is onderverdeeld. Ieder verhaaltje is netjes afgebakend, maar toch ben je benieuwd naar het volgende avontuur. Ook de magie van Kolletje is erg leuk, en subtiel genoeg om geloofwaardig te zijn: wie wil er niet van die mooie en stoere sokken? De illustraties maken het boek echter af: door het boek heen zijn kleine illustraties opgenomen, die de kinderen ook echt nieuwsgierig maken: wat zou er gebeuren? Waar staan die tekeningen voor? Wat zou er gaan gebeuren? Genoeg reden om bladzijde voor bladzijde door te gaan, en het blijft jammer als het moment is aangebroken om het boek weer weg te leggen. Een vrolijk voorleesboek om eindeloos uit voor te lezen!

Kolletje, het grote voorleesboek, Pieter Feller
Uitgeverij Moon, maart 2011, 192 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789048809103


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.