logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Koken met Sylvia Witteman


koken-met-sylvia-wittemanSylvia Witteman ken je ongetwijfeld van haar columns. Die schrijft ze voor LINDA. (die je natuurlijk niet kent, als man zijnde) maar ook voor bijvoorbeeld de Volkskrant. Daar schreef ze ook een flinke tijd columns die gekoppeld waren aan eten. Dan zit je altijd goed. Een flink aantal van die columns zijn gebundeld in Koken met Sylvia Witteman.

Kolom koken

Een column over koken – kan dat wel? Ja hoor, zeker als je zo bevlogen bent als Sylvia. Die schrijft zelfs de grootste vijanden aan tafel. Een stukje schrijven over een recept is dan een makkie, toch? Absoluut. Dankzij haar sarcastische en cynische visie op het leven, gekoppeld met een grote algemene kennis en levenswijsheid wordt ieder recept heerlijk ingeleid met een fijne klaagzang of kritische noot naar de samenleving. Even lekker denken en meeklagen, heerlijk is dat! Koken met Sylvia Witteman is echt een genot. Zeker ook omdat de recepten in de column – en daar draait het tenslotte toch om – praktisch en meestal ook best eenvoudig zijn om te maken. Zijn ze dan zó simpel? Welnee. In tegendeel. Vaak zitten er fijne smaakelementjes in verwerkt die je echt moet waarderen, maar wie heeft ooit bedacht dat je dertig ingrediënten in één maaltijd moet stoppen?

Stap voor stap

Koken met Sylvia Witteman is dus echt anders dan andere kookboeken. Zonder plaatjes, bijvoorbeeld. Of zonder stappenplan met bolletjes of cijfertjes. Sylvia vertelt je wat je moet doen zoals ze de rest van de column schrijft. Fladderend, speels, met een mespuntje sarcasme en een grote dosis vrijheid als je die wil. Maar je moet je kop d’r wel bijhouden, want echt overzichtelijk is het niet.

Zoeken maar

Je zou denken dat het dan ook een enorme warboel is, dat boek. Stiekem is het dat ook. De columns lopen achter elkaar door. Dat houdt in dat het soms halverwege een kolom ophoudt, waarna de volgende meteen begint. Waar moet je dan beginnen, wat moet je doen als je een bepaald recept zoekt? Welnu: het antwoord is heel eenvoudig. Achter in het boek kijken! Daar vind je twee indexen. Eentje met alle recepten op een rij, gevolgd door dezelfde recepten, gesorteerd op gebruiksmoment. Met een kopje voor ‘Kinderspul’. Altijd handig. Natuurlijk worden vegetarische gerechten netjes apart vermeld, wat het zoeken weer wat makkelijker maakt.

Conclusie over Koken met Sylvia Witteman

Leuke verhalen, gecombineerd met smakelijke – en vaak relatief eenvoudige – recepten. Vermakelijk om te lezen, praktisch om te gebruiken. Door: Waardering: Koken met Sylvia Witteman krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Koken met Sylvia Witteman, Nijgh en Van Ditmar, 524 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789038803487. Prijs: 20 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.