logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Koken met Kennis, Eke Marien en Jan Groenewold


koken met kennis

Er zijn mensen in deze wereld die liever niet blindelings bevelen en opdrachten opvolgen. Mensen die juist moeten begrijpen waarom ze iets doen. Ik kan er over meepraten, ik ben er zelf ook een. Dan heb je met kookboeken soms wel een uitdaging in handen. De omschrijvingen zijn vaak zo staccato en kort opgeschreven, dat je wel doet wat er staat, en iets ziet gebeuren, maar: wat? En heeft het wel nut wat je doet?

Chemische processen

In Koken met Kennis gaat daarbij een wereld voor je open. Eke Marien en Jan Groenewold vertellen je namelijk over de chemische processen die plaatsvinden in de keuken! Zowel tijdens het voorbereiden als het bereiden zelf gebeurt er namelijk van alles op moleculair vlak. En zo leer je dat het heel nuttig is om zout toe te voegen aan pasta, en waarom je bouillon niet ineens bij je risotto moet gieten. En waarom je je biefstukje eerst even moet insmeren met kiwi!

Nog lekkerder

Nieuwsgierig geworden? Dat kan ik me goed voorstellen. Want in Koken met kennis wordt niet alleen verteld waarom je de tradities in ere moet houden, maar je leert ook een paar nieuwe trucjes, waarmee je jouw gerechten nog beter kunt maken. Zo krijg je de lekkerste steak, de krokantste friet, maar ook de meest aromatische sauzen!

Feitjes en kennis

De tekst zelf is redelijk vlot geschreven, hoewel deze wel doorspekt is met wetenschappelijke feitjes en kennis. Soms gaat dit best diep, maar gelukkig staan er ook genoeg praktijkvoorbeelden in vermeld, waardoor die kennis direct verduidelijkt wordt. Naast alle concrete tips en trucs vind je ook nog meer dan 100 recepten in dit boek. Koken met Kennis is overigens een bundeling van twee eerder verschenen boeken: “Cook & Chemist” en “Meer recepten uit de moleculaire keuken van Cook & Chemist”. Wil jij leren op deze manier? Volg dan de workshop koken met kennis!

Koken met kennis, Eke Marien en Jan Groenewold
Karakter uitgevers, april 2013, 300 pagina’s, hardcover.
Prijs: 22.95 euro. ISBN: 9789045204215


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.