logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Koken met de kinderkok, Jeroen van Alphen

koken met de kinderkok

Samen met zijn team doorkruiste hij de afgelopen maanden heel Vlaanderen om in de scholen zelfs de allerkleinsten de liefde voor de kookpotten en -pannen bij te brengen. Intussen zijn alle receptjes ook gebundeld in een echt doeboek. Geen ingewikkelde kookkunsten, maar leuke, hoogstaande gerechten op kindermaat. Alle gerechtjes zijn op zo’n manier uitgelegd dat de kinderen er zelf makkelijk mee aan de slag kunnen. En de stap-voor-stapfoto’s maken het nog eenvoudiger. Heb je dus zin om voor jezelf en voor mama, papa en grote broer of zus een heerlijke croque-monsieur te maken? Maar dan net iets lekkerder dan anders? Wil je jezelf verwennen met bootjes van gekookte eitjes? Of samen met mama een overheerlijke chocoladelolly maken? Met dit handige boek is het niet alleen eenvoudig, maar ook leuk om samen te kokkerellen. En het daarna lekker gezellig oppeuzelen maakt de ervaring nog plezieriger. Dit verrassend leuke kinderkookboek is een initiatief van stichting van openbaar nut Art of Children, een kunstinstelling die maar één doel voor ogen heeft: kinderen creatief laten groeien. Voor meer info surf je naar www.dekinderkok.be.

Tips en suggesties

In koken met de Kinderkok staat het koken door kinderen dan ook centraal. Het leuke aan het boek zit hem overigens niet alleen in de recepten en aangeboden technieken, maar ook vooral in de inleiding. Het boek begint namelijk met een aantal leuke suggesties om het koken leuker en veiliger te maken. Ook staan er tips en suggesties in wat kinderen kunnen doen. Hiervoor zijn een aantal groepen gedefinieerd: van 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-5 jaar, vanaf 6-7 jaar, vanaf 7-12 jaar en 12 jaar en ouder. Na deze algemene suggesties beginnen dan eindelijk de recepten. Deze zijn overigens ook voorzien van een klein kadertje ‘Tips van de kinderkok’.

Soorten recepten

Deze zijn overzichtelijk ingedeeld in aperetiefhapjes, voorgerechten, soep, hoofdgerechten en een uitgebreid dessert-gedeelte. De gerechten zelf zijn uiteenlopend: van griezelsoep met spinnetjes tot koninklijke scampi’s en van geitenkaasballetjes met wortel, noten en rozijnen tot supermodder. Alle recepten zijn voorzien van een mooie foto (van de hand van Frank Croes) van het eindresultaat, maar ook van een aantal foto’s van kinderen die aan het koken zijn: zij beelden het proces perfect uit. De ene keer worden ze mooi groot getoond, een andere keer in een strookje onderaan de receptenpagina..De recepten zelf zijn in duidelijke stappen uitgeschreven, zodat er geen misser kan worden begaan. Eigenlijk is het enige nadeel aan dit boek het ontbreken van een inhoudsopgave en een index. Zo wordt het opzoeken van dat ene toprecept nog een flinke uitdaging! Met dit boek wordt het dan ook snel een feest in de keuken, dat je samen met je kind kunt vieren, maar ook dat ze alleen kunnen vieren, waarna je met z’n allen kunt genieten van het resultaat.

Koken met de kinderkok, Jeroen van Alphen
Standaard uitgeverij, september 2011, 128 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789002240485


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.