logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Koken, James Peterson


Koken start met een overzicht van de tien basistechnieken: braden, stoven, pocheren, sauteren, stomen, frituren, grillen, roken, barbecueën en koken. In de recepten komen juist die dingen aan de orde waar thuiskoks vaak moeite mee hebben: van gebraden kip, gegrilde biefstuk en gestoofde vis tot aardappelpuree en jus, pizza’s en bosvruchtentaart. Maar er zijn ook uitdagende recepten.

Overal laten de duidelijke foto’s stap voor stap zien hoe bepaalde culinaire handelingen moeten worden verricht; bijvoorbeeld hoe je een kip in stukken verdeelt, een oester uit de schelp haalt, een hele vis braadt, jus maakt, een artisjok voorbereidt en een taart glazuurt. Koken stimuleert je culinaire zelfvertrouwen, of je nu een echte lekkerbek bent die het leuk vindt om culinaire hoogstandjes te bereiden, een ervaren thuiskok die zijn repertoire wil uitbreiden of totaal onervaren en graag de basis onder de knie wilt krijgen.

Al eerder maakte het Nederlandse publiek kennis met de boeken van Peterson in de briljante bakbijbel Bakken en het handige naslagwerk ‘wat een kok moet weten’. Een combinatie van die twee blijkt een gouden greep, zo blijkt uit het boek dat op dit moment voor me ligt. Het is wellicht één van de meest complete en visuele kookboeken die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad. Niet dat hij bol staat van de variaties en recepten, maar het vertelt van alles de basis, het begin. Dat begint al bij de eerste hoofdstukken, waarin de 10 basis kooktechnieken worden uitgelegd (pocheren, braden, bakken), en waarin alle basiskennis over ingrediënten en basisregels voor het koken worden uitgelegd. Daarna volgen in een aantal hoofdstukken een algemene basis met een flink aantal technieken over de diverse product- en maaltijdgroepen. De technieken worden aan de hand van recepten duidelijk gemaakt. Bij nieuwe technieken wordt er bovendien een reeks foto’s getoond: “zo doe je dat”.

Zo wordt je snel wegwijs in voorgerechten en nagerechten, en krijg je een aantal veriaties op soepen en bouillons, eieren en kaas, scheel- en schelpdieren, vis, salades, verschillende vleessoorten, divers gevogelte (waaronder ook eend en klein gevogelte), groenten, sauzen, salsa’s en chutney’s. Bovendien kan een verkorte variant van het boek Bakken niet ontbreken, en komen ook broden, cakes, taarten, vlaaien, koekjes, custards, souffles en mousses aan bod, maar dan enkel vanwege de technieken die hier aan te pas komen. Zo leer je op een smakelijke en leuke manier de basis van het koken – en meer! Voor je het weet is je kennis weer gegroeid en zet je zonder enige moeite de heerlijkste diners op tafels, dien je zonder moeite een uitgebreide lunch op of verras je je lief of gezin met een lekker vers ontbijtje. Koken is zonder twijfel een boek dat generaties mee zal gaan!

Koken, James Peterson
Karakter uitgevers, september 2011, 560 pagina’s, hardcover.
Prijs: 34,95 euro. ISBN: 9789045201535


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.