logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Knorbal, Ravensburger


knorbal

Zou je soms niet willen dat je een varkentje was? Lekker rollen in de modder en een beetje languit liggen snurken? Bij het spel knorbal kan dat. Het is een superleuk en eenvoudig spel, waarbij je een biggetje speelt. Samen met drie andere biggetjes gooi je een grote bal modder naar elkaar. Maar moeder varken vind dat niet zo’n goed idee. Zij ligt midden in het speelveld, in een grote ton met water, lekker te badderen. In tegenstelling tot de meeste varkens houdt zij namelijk van lekker schoon en fris!

Alle biggen (de spelers) zijn druk bezig om de modderbal heen en weer te gooien. Maar… pas op! Wie de modderbal in z’n eigen veld heeft liggen wanneer moeder varken uit haar wastobbe opduikt, krijgt een ‘Was Jezelf!-fiche’. En… die wil echt niemand hebben! Want als je drie van die fiches hebt, ben je af, dan heb je verloren.

Het spel zelf bestaat uit vier grijze kunststof delen, waar je een kartonnen modderbad in kunt schuiven. Als de vier delen nog niet aan elkaar geklikt zijn liggen die kartonnen delen los op de kunststof plateaus, maar als je de vier delen aan elkaar hebt geklikt zit alles mooi vast. Dit deel kunnen kinderen makkelijk zelf doen. Lastiger zijn de kartonnen hekjes, die je bovenop de knorbal-arena schuift. Het karton is namelijk best dik, en je moet dus wat kracht zetten om ze een beetje te buigen. Maar niet te veel, anders buig je ze door. In het midden zit mama-varken, die eigenlijk als een soort kookwekker werkt. Je draait haar rond, en als de timer is afgelopen springt ze een stukje omhoog. De modderbal zelf gooi je in het rond door op de hoofden van de biggetjes te drukken. De handjes vouwen dan samen, waardoor de bal er tussenuit wordt geperst. Succes gegarandeerd: simpel en leuk! Let wel: Ravensburger adviseert je tafel te beschermen (bijvoorbeeld met een kunststof placemat) end e harde, kunststof modderbal kan wel eens uit de arena schieten en op de grond terecht komen. Knorbal laat zich echter ook prima op de grond spelen, op een kleed bijvoorbeeld. Net zo veel plezier, met minder irritaties en kansen op krassen en dutsen. Je speelt knorbal met z’n viertjes, maar je kunt ook twee biggetjes onder je hoede nemen. Dan kun je het spel met zijn tweeën of drieën spelen.

Knorbal steekt leuk in elkaar. Het is eenvoudig aan te leren, en zelfs jonge kinderen kunnen de bal wegschieten. Door de vorm van de arena rolt de modderbal telkens in de handen van de biggetjes, makkelijker kan het niet. Er is wel een nadeeltje: wat als de timer afloopt en de bal is uit het veld? Of als de knorbal net in de lucht is? Wie moet er dan een fiche pakken? Duidelijke afspraken zullen hier zeker helpen.

Informatie

Knorbal, Ravensburger
Prijs: 24,95 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.